Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Punt i Seguit: Campanya de sensibilització sobre la necessitat d’aparcar correctament cotxes i motos

El dijous 1 de juliol de 1999 la nostra Associació va engegar formalment una campanya de sensibilització dirigida als conductors i les conductores de cotxes i de motos perquè siguin conscients de les greus dificultats que provoquen a una bona partde la ciutadania quan aparquen malament els seus vehicles. Aparcar damunt la vorera, obstruir el pas de vianants, etc. són pràctiques massa habituals als carrers de les ciutats i pobles de catalunya. Aquest fet dificulta seriosament la mobilitat autònoma i segura de les persones cegues. Però no només a elles, sinó que representa un inconvenient i un perill per a una bona part de la població (persones grans, pares i mares amb el cotxet dels nens, etc.).

La campanya, que recull una idea ja duta a terme anys enrrere per institucions i organitzacions de persones amb disminució, consisteix a deixar a cada cotxe o moto mal aparcat que trobem una papereta que aparentment -pel format i color- simula una multa, però que en realitat és una crida a la consciència.
Hem preparat dos models de paperetes, un per als cotxes i un altre per a les motos. Els dos models comparteixen el mateix encapçalament: "Ep, company, no ens ho posis més difícil". En cada model hi ha una historieta diferent de tres vinyetes on s’exposa una situació en què una persona cega té problemes per culpa d’un vehicle mal aparcat.
- En el cas de la moto, hi ha una noia cega que va avançant per una vorera on hi ha una moto que té el manillar malposat fins que s’hi dóna un cop. Aleshores la moto diu: "Ep, company, aparca’m bé que no m’agrada fer mak!".
- En el cas del cotxe, es veu un noi cec que avança per una vorera amb un cotxe aparcat al damunt de tal forma que li impedeix el pas i el noi ha de passar per damunt. Aleshores el cotxe diu: Ep, company, si m’aparques malament, hi ha gent que ha de fer acrobàcies!"
Darrere de les paperetes, hiha un text, que és igual en els dos models, en el qual es convida a reflexionar sobre els problemes que causen els vehicles mal aparcats i destacant que també en són afectats altres col·lectius, com ara la gent gran, les persones que porten cotxets, etc.

L’acte de presentació de la campanya va tenir lloc a Barcelona, concretament a la cruïlla del carrer de Sants amb el carrer Alcolea. Allà es va explicar als mitjans de comunicació que van assistir a la nostra convocatòria l’objectiu de la campanya i, tot seguit, es va començar a fer el primer repartiment de "multes" a tots aquells cotxes o motos que estaven mal aparcats.
Posteriorment, també s’han fet actes de presentació de la campanya a Terrassa i a Sabadell, amb els mitjans de comunicació locals.
Però més enllà de les presentacions de la campanya, des del mes de juliol els membres de la nostra entitat, així com altres persones que hi han volgut col?laborar, portem habitualment paperetes en els nostres desplaçaments diaris i les anem deixant en tots aquells vehicles que anem trobant mal aparcats.
Som conscients que el problema dels cotxes i les motos mal aparcats és un dels més complicats que pateixen les nostres ciutats. Evidentment, doncs, una campanya com la nostra no pretenia solucionar totalment aquesta problemàtica, però sí que volia com a mínim contribuir-hi modestament, tot incidint en la sensibilització dels conductors i conductores. Es tracta de posar-los de manifests que la seva acció perjudica seriosament la nostra mobilitat. En aquest sentit, vam optar per un estil simpàtic -mostrar el problema en unes vinyetes de còmic-, perquè en realitat creiem que la solució arribarà abans a través de la conscienciació individual que a través de les sancions dràstiques.
Amb aquesta campanya, doncs, hem apostat clarament per la sensibilització, i per això hem volgut apropar-la de forma especial als nens i nenes, nois i noies que en un futur immediat seran també conductors i conductores. Així doncs, hem comptat amb una col?laboració molt especial, la dels nois i noies de l’Esplai Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat, que durant quatre dissabtes ens han ajudat a repartir paperetes als cotxes i motos mal aparcats de la seva ciutat.

L’Experiència duta a terme amb aquest esplai de Sant Feliu ha estat molt interessant i enriquidora i volem agrair molt especialment la col?laboració dels nois i noies que hi han intervingut, així com dels seus monitors. En cadascuna de les quatre sessions, hi han participat els nois i noies de cadascun dels diversos grups de l’esplai.
La campanya s’ha aprofitat per donar a conèixer als nois i noies algunes de les maneres que tenim les persones cegues per superar les nostres dificultats i els recursos que utilitzem per fer una vida similar a les persones del nostre entorn. Tot això s’estructurava en quatre tallers:
- mobilitat amb els ulls tapats i amb bastó;
- Goal-ball: joc de pilota sonora;
- lectura i escriptura en Braille;
- jocs de taula adaptats.
Després de fer aquests tallers, i de comentar la problemàtica dels cotxes i les motos mal aparcats, els nois i noies repartien paperetes pels carrers propers a l’esplai.

Després d’haver portat a terme aquesta experiència, creiem que és una forma de sensibilització molt útil. Per tant, estem disposats a fer activitats similars a altres llocs si n’hi ha ocasió.
Per acabar, volem deixar constància de quina ha estat la projecció en premsa que ha tingut la campanya. Diversos mitjans de comunicació se n’han fet ressò, com per exemple "El Periódico", Antena 3 TV, BArcelona Televisió, Onda Ramblas, Ràdio Barcelona, Ràdio Estel, COM Ràdio, ?El 9 Nou" (de Terrassa i de Sabadell); Diari de Terrassa i Diari de Sabadell, Ràdio Terrassa... També volem deixar constància que la Revista del Reial Automòbil Club de Catalunya, en el número 367, corresponent als mesos de setembre i octubre de 1999, ens va dedicar un espai.
Si voleu repartir paperetes als vehicles mal aparcats que us trobeu cada dia quan aneu pels carrers del vostre barri, demaneu-nos-en. Us les farem arribar.
l’eslògan general és: "ep, company, no ens ho posis més difícil". La moto diu: "Ep, tu, aparca’m bé que no m’agrada fer mal". I el cotxe diu: ?Ep, tu, si m’aparques malament, hi ha gent que ha de fer acrobàcies".

Article següent: Punt i seguit: 10 punts bàsics per afavorir la integració durant la propera legislatura

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons