Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

1ª maqueta pública ACCESSIBLE per a persones cegues produïda amb impressió 3D: inauguració i activitat de descoberta tàctil

01/12/2016

Maqueta del Palau Falguera impressa en 3D
El proper dissabte 3 de desembre, a les 18.30 h, tindrà lloc a l’Auditori del Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat la presentació de la primera maqueta tàctil d’un edifici emblemàtic realitzada amb tècniques d’impressió 3D.

La maqueta, produïda per l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) amb el suport de l’Ajuntament de Sant Feliu, està pensada perquè les persones cegues o amb baixa visió puguin acostar-se i conèixer com és un dels edificis més emblemàtics de la ciutat, concretament el Palau falguera.

La inauguració de la maqueta és la culminació d’un procés de recerca iniciat per l’ACIC treballant conjuntament amb el FABLAB Barcelona.
L’objectiu ha estat estudiar la viabilitat tècnica, econòmica, facilitat o no, agilitat i resultat d’aplicar la impressió 3D per a millorar l’accessibilitat al patrimoni, concretament alhora de produir maquetes tàctils útils i a l’escala adequada per a ser tocades. Un segon objectiu, no menys important, era provar diferents tècniques 3d per a assolir la impressió en Braille amb el format, mida i la correcció adequades per a ser llegit.

Es tracta d’un pas important en la recerca de solucions tècniques que millorin l’accessibilitat i facilita que totes les persones puguin conèixer i aprendre coses noves del patrimoni cultural de la ciutat i d’altres llocs amb una mirada diferent i complementària. Les maquetes són un recurs útil per a tothom per tal de comprendre els elements de monuments i edificis, però sobretot són imprescindibles per a les persones amb discapacitat visual.

Tot i que l’àmbit de l’ACIC és Catalunya, sempre ha estat molt vinculada a aquesta localitat i valora molt positivament que l’ajuntament, un cop més, hagi donat suport a una de les seves iniciatives. A més, el fet que la maqueta no només s’utilitzi en aquesta activitat sinó que romangui al Palau, permetrà, a qualsevol ciutadà o visitant, conèixer les particularitats d’aquest conjunt monumental.

A la maqueta l’acompanyaran tríptics inclusius que integren Braille i lletra impresa convencional en el mateix paper. Se n’han produït en català i castellà i es repartiran el dia de la presentació i se’n deixaran alguns al Palau per a complementar la informació de la maqueta als visitants.

A més dels ciutadans de Sant Feliu interessats i dels membres de l’entitat, la coincidència amb les VI Jornades UTLAI (jornades de tecnologia per a persones cegues) a Barcelona durant els dies 3, 4 i 5 de desembre, permet que, a més, estigui prevista l’assistència d’unes 50 persones amb discapacitat visual d’arreu d’Espanya interessades en les novetats tecnològiques.

Està previst que a l’acte hi intervinguin l’alcalde, la regidora de discapacitat i el president de l’ACIC.
A continuació i en petits grups per a que sigui viable i útil l’exploració tàctil, els assistents podran tocar la maqueta.
L’acte començarà a les 18:30 amb la inauguració oficial i està previst que la visita finalitzi a les 21:00h, quan totes les persones hagin pogut tocar-la.

L’activitat tancarà la Setmana de la Discapacitat que es va iniciar el 24 de novembre a la ciutat amb l’objectiu de sensibilitzar sobre les qüestions associades a aquest col•lectiu de persones.

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons