Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Agustí Vilar, escriptor santfeliuenc i soci de l’ACIC, rep la medalla de la ciutat

08/04/2014


Amb una Sala Ibèria plena de gent, l’escriptor i poeta santfeliuenc Agustí Vilar Martínez ha rebut aquest vespre la Medalla de la Ciutat en el marc d’un acte emotiu, marcat per una llarga i entranyable intervenció de l’homenatjat. L’escriptor ha iniciat el seu discurs agraint el guardó, tot afirmant que "és un premi excessiu" que accepta però que comparteix amb molta gent.

Agustí Vilar ha centrat el seu discurs en el que ha assegurat són dues de les seves "passions", la literatura i la discapacitat. Sobre la literatura, ha assegurat tenir devoció per la lectura des de ben petit i ha repassat vivències personals d’infància relacionades amb la convivència a la ciutat, tot recordant episodis lligats a espais i carrers de Sant Feliu que l’han marcat com la Font del Conte, el passatge Fargas o el carrer de Baix.

Pel que fa a la discapacitat, ha destacat que l’ha permès "conèixer altres persones, a més de descobrir un àmbit fascinant". Alhora ha subratllat que "la ceguesa lluny de ser un impediment ha estat un estímul". El poeta ha recordat moltes de les persones discapacitades que l’han ajudat des que la malaltia el va deixar cec i sord. Així mateix, ha destacat la seva experiència a l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) i ha finalitzat la seva intervenció amb el poema "Cegueses", del seu últim llibre "Capsa de galetes", el qual ha dedicat a dues persones invidents de l’ACIC.

La proposta de concedir la Medalla de la Ciutat a Agustí Vilar ha sorgit d’un centenar de persones que, per iniciativa pròpia, van presentar la sol·licitud a finals de febrer a l’Ajuntament després d’haver assistit el mes de març de 2012 a un acte cultural organitzat per la Universitat Social, Lliure i Autogestionada (USLA) de l’Ateneu Santfeliuenc i la Biblioteca Montserrat Roig en què es va donar a conèixer la trajectòria literària d’Agustí Vilar. Posteriorment, el ple del mes de març d’enguany va aprovar per unanimitat atorgar la Medalla a l’escriptor i poeta santfeliuenc.

Amb la concessió de la Medalla de la Ciutat es vol reconèixer la bona feina i la constància d’Agustí Vilar en la recuperació i normalització del coneixement i ús de la llengua catalana. En aquest sentit, es destaca el seu paper com a formador de professores i professors que després havien d’impulsar el procés d’immersió a les escoles de primària de la ciutat.

El guardó també vol reconèixer la gran implicació i compromís d’Agustí Vilar amb la ciutat i amb la ciutadania des de diversos àmbits. Així, en l’àmbit cultural es destaca el seu paper com a impulsor i membre del jurat del Premi de Poesia Martí Dot i com a promotor de les activitats vinculades a la Biblioteca Montserrat Roig. En l’àmbit polític es reconeix la seva militància des de la base a les forces progressistes de la ciutat. Alhora també es destaca el seu paper en el sorgiment del moviment veïnal de Can Calders, així com la important tasca que ve realitzant en els darrers anys per defensar les polítiques socials de les persones amb discapacitats. En aquest sentit, es destaca la seva participació en la Taula de persones amb discapacitat de Sant Feliu de Llobregat, en l’Associació Catalana per a la Integració del Cec i la seva afiliació a l’ONCE. Alhora, es destaca el fet que hagi dut a terme la seva intensa activitat cultural, social, professional i literària amb les dificultats afegides que té una persona cega i sorda.

D’altra banda, la concessió de la Medalla de la Ciutat també vol distingir la llarga trajectòria literària d’Agustí Vilar. L’any 1979 va guanyar el Premi Martí Dot de poesia jove en català i ha escrit vuit volums de poesia, nombroses obres en prosa i una infinitat d’articles i col·laboracions en diferents mitjans. Els seus dietaris íntims (set volums), coneguts com La ciutat de les Garses, estan dipositats en el fons documental de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

L’Ajuntament de Sant Feliu ha atorgat fins ara la Medalla de la ciutat a set ciutadans i ciutadanes que són: Pere Dot (1971), Llorenç Sans (1989), Joana Raspall (1993), Josep Pons (1997), Josep Gaspà (2005), Joaquim Hernández (2006) i Juan Carlos Navarro (2011).

Font original: Web de l’Ajuntament de Sant feliu de Llobregat

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons