Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

El vot Accessible i secret

Un dels éxits més emocionants i costosos de la nostra entitat, va ser La regulació del procediment de vot accessible, per garantir el nostre dret al sufragi secret-

Fins a les eleccions generals de març de 2008, les persones cegues érem discriminades i tractades com a incapaces d’obrar pel dret electoral.

Sota l’excusa de no poder llegir i escollir la papereta per nosaltres mateixos, ignorant els avenços tecnològics de l’últim segle, i l’existència generalitzada del braille com a alfabet i sistema de lectoescriptura de les persones cegues, la llei electoral, en el seu art. 87, i la Junta Electoral Central, que la interpretava de manera restrictiva i contrària a l’article 14 de la Constitució, ens discriminava sense pal•liatius, i ens obligava a acudir a les urnes amb una «persona de confiança» que escollia a petició nostra la papereta de votació i votava per nosaltres.

Durant les eleccions generals del març de 2004, José Angel Carrey (@jacarrey a Twitter) va iniciar la seva reivindicació, primer a títol individual, i des de finals d’any dins de l’ACIC, que ja anys enrere havia denunciat la situació discriminatòria en documents dirigits als partits polítics.

Fer aquest petit pas va costar anys de lluita i reivindicació: recollida de signatures, manifestacions de protesta a les jornades electorals, recursos judicials, etc, van ser necessaris per conscienciar la classe política.

Al web www.votoaccesible.com podeu veure les diverses etapes d’aquesta lluita.

Finalment, el 7 d’Octubre de 2007 s’aprova per unanimitat del Parlament Espanyol la reforma de la Llei electoral (Llei orgánica 9/2007, de 7 d’Octubre).
La nova regulació, manté l’antic sistema de vot mitjançant una persona de confiança, (artícle 87.1 de la llei electoral), però en el nou article 87.2 reconeix el nostre dret al vot secret i accessible i obliga al Govern a regular un procediment que garanteixi el secret i l’autonomia del nostre vot.

L’actual sistema de vot en braille a petició està regulat en el Reial Decret 1612/2007, de 7 de Desembre.
És una adaptació al dret electoral espanyol dels sistemes usats a Alemanya, Suècia i en alguns països llatinoamericans, i suposa una fita històrica en la democràcia espanyola i un avenç en la nostra equiparació de drets com a ciutadans. El sistema es va utilitzar per primera vegada en les eleccions generals del 9 de març del 2008, en les quals 1623 persones cegues van sol•licitar votar de forma lliure.

Però la legislació és incompleta perquè aquesta regulació no s’aplica en el vot per correu ni en les eleccions municipals. En aquests dos casos, la norma remet a un desenvolupament posterior que no s’ha produït, i segueix mantenint com a obligatori votar mitjançant una persona de confiança.

L’ACIC va reivindicar en les passades eleccions municipals, i seguirà fent-ho fins al seu assoliment total, la garantia del nostre dret al vot secret i lliure.

Des de la nostra entitat, animem les persones cegues que sol•licitin el kit de vot accessible en cada convocatòria electoral, a fi d’afermar el nostre dret.

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons