Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Documental “Feina i ceguesa: igualtat d’oportunitats? (La integració laboral de les persones cegues a Catalunya)”

Una de les activitats principals de la nostra entitat durant l’any 2010, paral•lela a les tasques que es duen a terme a les diferents comissions de treball, ha estat l’elaboració i la presentació del nostre segon documental, aquesta vegada dedicat a la qüestió laboral. Arran de la bona acollida que va tenir “Per una cultura a l’abast de tothom”, documental que vam elaborar l’any 2007, en el marc de les I Jornades d’Integració Laboral (28 de novembre de 2008, Sant Feliu de Llobregat) va sorgir la idea de fer un segon producte audiovisual que servís per posar damunt la taula, d’una manera clara i entenedora, la realitat, la necessitat i les possibilitats de la integració laboral de les persones cegues avui a Catalunya.

Dirigit com l’anterior per Jordi Aymerich, el nou documental reflexiona, a través de diverses experiències de persones cegues que ens parlen des dels seus llocs de feina, sobre les possibilitats d’aquest col•lectiu per integrar-se en el món laboral amb garanties, tant en l’àmbit empresarial com en el de la funció pública o en l’autoocupació. S’hi mostra el dia a dia de persones amb discapacitat visual que treballen d’advocats, fisioterapeutes, telefonistes, recepcionistes, informàtics, lingüistes, músics, professors, periodistes, tècnics d’ajuntament, etc. Les seves opinions i les imatges que acompanyen els testimonis es completen amb visions de clients, companys de feina, alumnes, caps o responsables de recursos humans, així com de personalitats que han pogut comprovar la situació en altres països, com Pedro Zurita, exsecretari de la Unió Mundial de Cecs. Tot aquest conjunt d’experiències s’articula narrativament a partir d’una entrevista de feina simulada, en la qual s’evidencien alguns dels dubtes i preguntes freqüents que poden sorgir en un procés de selecció quan el candidat és una persona cega.

En la part final del documental apuntem els eixos fonamentals que, des de la nostra perspectiva, són essencials per tal d’avançar cap a uns nivells més alts d’integració laboral de les persones cegues. Aquests punts bàsics són:

 • Realització de campanyes periòdiques d’informació sobre les possibilitats laborals de les persones cegues, tot donant a conèixer experiències reals i les possibilitats de suport tecnològic i els beneficis fiscals en la contractació.
 • Garantir que els serveis de promoció de l’ocupació s’ocupin de manera activa del col•lectiu de persones amb discapacitat visual.
 • Promoure la readaptació laboral, sempre que sigui possible, quan es manifesta una discapacitat, en lloc d’estimular la prejubilació o les declaracions d’invalidesa.
 • Oferir una bona orientació professional als nois i noies amb discapacitat en edat de formació, de manera que tinguin elements per afrontar l’entrada al món laboral.
 • Garantir un disseny universal de totes les proves de selecció de personal o en els processos d’oposició en la funció pública.
 • Suprimir definitivament el Certificat D’Aptitud Professional que s’exigeix com a requisit suplementari i clarament discriminador a les persones amb discapacitat que volen accedir a un lloc de feina a les administracions públiques.

Aquest documental va ser presentat públicament el 5 de desembre de 2010 a Sant Feliu de Llobregat, ajuntament que hi ha donat suport, dins els actes organitzats amb motiu del Dia internacional de les persones amb discapacitat. Posteriorment vam presentar-lo a Barcelona i a Sant Cugat del Vallès. Des d’aquell moment, s’ha donat a conèixer a responsables de la Conselleria d’Ocupació i Empresa, s’han fet xerrades en centres de formació i s’ha fet arribar a entitats i fundacions vinculades amb el món de la promoció de la inserció laboral de persones amb discapacitat.

Estem convençuts que aquest nou audiovisual pot ser una bona eina per conèixer i reflexionar sobre la realitat de la integració laboral de les persones cegues. Som conscients que queda molt camí per recórrer en un camp tan fonamental com aquest per garantir una veritable i autèntica integració social de les persones amb discapacitat, ja que malgrat l’existència d’algunes realitats indiscutibles, malauradament en aquest àmbit seguim estant molt lluny d’una situació que es pugui valorar com a acceptable. Cal que des de les administracions, l’empresariat, els promotors de l’ocupació, els formadors i les pròpies persones amb discapacitat, fem un esforç per avançar en el camí de la normalització. A l’ACIC considerem que el nostre documental pot ser una eina útil per reflexionar sobre aquesta realitat i per trencar tòpics, prejudicis o pors que massa sovint esdevenen barreres insuperables.

El documental “Feina i ceguesa” està editat en format DVD i també es troba disponible a la xarxa. El podeu enllaçar des de la nostra pàgina web: www.webacic.cat

Article anterior: Parlem amb Francesc Miñana

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons