Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Sis punts Braille, sis objectius d’ACIC

En el marc de la jornada de Sant Jordi 2009, des de l’ACIC vam elaborar i distribuir un punt de llibre dedicat al bicentenari del naixement de Louis Braille i a la necessitat d’ampliar la presència d’aquest codi de lectura i escriptura en diversos elements de la vida quotidiana. Des del nostre punt de vista, la millor manera d’homenatjar un personatge il•lustre de la història és fer-lo present a les nostres vides. Si aquest any hem commemorat a tot el món el bicentenari del naixement de Louis Braille no és només per recordar la vida i l’obra –la seva gran aportació a la societat- d’un personatge de renom, sinó per reivindicar l’absoluta vigència del seu invent, un invent que ens permet a les persones cegues accedir a la informació en igualtat d’oportunitats que a la resta de la població.

El punt de llibre mostra, en una cara, la referència a les dates del bicentenari i un model d’alfabet Braille que permet a tothom que no el conegui fer-se una idea ben ràpida de com funciona. A l’altra cara es presenten els sis punts, els sis objectius, les sis reivindicacions bàsiques en les quals estem treballant:

1. Productes etiquetats en Braille.
2. Targeta sanitària identificable amb punts de Braille.
3. Guies de transports públics i plànols en Braille.
4. Programes en Braille als teatres i als museus adaptats al públic cec.
5. Cartes en Braille als restaurants.
6. Carrers i places amb el nom del geni que ens va obrir a la cultura.

Aquest punt de llibre va ser enviat just abans de Sant Jordi als mitjans de comunicació, a entitats del sector de la discapacitat i de la cultura, a responsables d’administracions públiques, a tots els parlamentaris catalans i a persones que, per la seva significació o per la seva tasca laboral, podien ajudar-nos a fer realitat aquests objectius.

Cal assenyalar que, gràcies a aquesta iniciativa, es va endegar el procés que va culminar en l’aprovació per unanimitat a la comissió de salut del parlament de Catalunya de la incorporació de la identificació Braille a la targeta sanitària. També s’ha treballat perquè aquests punts estiguin previstos de manera explícita en textos legislatius i que formin part de taules i comissions de treball en àmbits diversos.

El fet de triar un punt de llibre té una raó molt especial: el Braille permet a les persones cegues accedir a la cultura, a lainformació, i el llibre ha estat i segueix essent el mitjà, l’instrument, essencial que ho fa possible. Ara bé, nosaltres defensem que el sistema Braille no és només un sistema que ens permet accedir a la lectura de llibres, sinó que és un codi útil per molts aspectes de la nostra vida quotidiana. Aquests sis punts, aquests sis objectius, que pretenen homenatjar els sis punts de la cel•la Braille que constitueix el signe generador a partir del qual es configuren totes les lletres, els signes, els números, etc., volen demostrar com n’és d’útil i necessària la presència d’aquest codi en diversos àmbits de la nostra vidaquotidiana.

Article anterior: Maleta didàctica: Coneixem el BrailleArticle següent: La màgia del Braille a tot el món

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons