Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

El club del racó: Exposició de Salvador Mañosa

Durant els mesos de Febrer i març de 2006, l’artista Salvador Mañosa va exposar part de la seva obra –escultura, dibuixos i muntatges fotogràfics- a la sala municipal d’exposicions Enric Granados de Cerdanyola del Vallès (Vallès occidental). Salvador Mañosa és un escultor nascut a la mateixa ciutat on es va presentar aquesta mostra del seu treball i que té una àmplia presència d’obra en espais públics, des de Cerdanyola fins a diverses ciutats europees i americanes. sota el títol Una mirada plural, presentava un recull ben significatiu de la seva obra més recent. De tota l’obra exposada en aquesta mostra, remarquem aquí dos àmbits fonamentals que eren perfectament accessibles a una aproximació tàctil: en primer lloc, la col·lecció de torsos i bustos fets amb fang refractari recobert amb una capa de diversos materials, de persones nascudes o que viuen a Cerdanyola i que mostren la pluralitat i diversitat reals que defineixen la Cerdanyola d’avui; i, en segon lloc, un conjunt de peces de materials diversos i amb una representació en volum que denuncien la realitat de l’asbestosi, una malaltia que afecta les vies respiratòries i que té una forta presència a Cerdanyola a causa del fet que en aquesta ciutat va estar en funcionament molts anys una empresa que treballava la Uralita (en l’elaboració d’aquest producte es generava una pols que produeix la malaltia).

L’exposició estava oberta a ser gaudida amb la vista i amb el tacte. Salvador Mañosa considera que “tocar les escultures no és només necessari perquè les persones cegues puguin gaudir-ne, sinó que és interessant per a tothom”. “La percepció de l’art, especialment quan parlem d’obres escultòriques, no s’ha de reduir a la mirada visual, sinó que cal complementar-la amb la mirada tàctil, més directa, més en contacte amb els materials i amb la forma”.

Per tal que tothom tingués a l’abast la informació necessària, es disposava del programa de l’exposició en sistema Braille i d’unes explicacions addicionals sobre les escultures. També s’organitzaven visites guiades en grups petits i el dissabte 11 de març va tenir lloc una interessant sessió en la qual, abans de fer la visita guiada a l’exposició, es va dur a terme un taller en què s’explicava de manera pràctica el procés d’elaboració d’una escultura com les exposades en aquella mostra i s’ensenyaven les eines i els materials utilitzats.

Aquesta exposició palesa una vegada més que la possibilitat de fer accessible l’art a les persones cegues és absolutament viable. Cal, però, la voluntat de l’artista i dels responsables de l’exposició. En aquest cas, tant Salvador Mañosa com la regidoria de cultura de Cerdanyola ho han demostrat.

Article anterior: El club del racó: Israel

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons