Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

 • Inici >
 • La nostra revista >
 • Núm. 9-10 (2005-2006) >
 • Altres veus, altres àmbits: L’ASCES. Un exemple de lluita i d’organització del col·lectiu de cecs salvadorencs per a assolir la seva autonomia i integració social

Altres veus, altres àmbits: L’ASCES. Un exemple de lluita i d’organització del col·lectiu de cecs salvadorencs per a assolir la seva autonomia i integració social

En el número 1 d’”El Setè Punt”, corresponent a l’any 1995,es va publicar un article en el qual es comentava la situació de les persones cegues a El Salvador, l’activitat i l’organització de l’ASCES (Asociación de Ciegos de El Salvador) i els contactes que la nostra entitat havia mantingut amb aquesta organizació de persones cegues. Avui hem tingut l’oportunitat de parlar en directe i una bona estona amb Julio César Canizales, el seu president. José ángel Carrey, vicepresident de l’ACIC, ens ofereix un resum i una valoració d’aquesta trobada.

La veritat és que aquella tarda en la qual vam tenir ocasió de conèixer personalment i entrevistar Julio César Canizales, president de l’ASCES (Asociación de Ciegos de El Salvador) va deixar en els presents, i en qui escriu aquestes línies, un emotiu record imborrable, una sensació a mig camí entre l’admiració i la vergonya en comprovar tot el que es pot fer amb pocs mitjans quan se’n tenen ganes, coratge i, el que ens falta moltes vegades a nosaltres, aquest esperit combatiu per abordar els problemes que afecten el col·lectiu de cecs. Són problemes que, encara que siguin bàsicament els mateixos que allà pel que fa a la integració -sobretot laboral- i a l’eliminació de barreres culturals i de comunicació, aquí estem en molt millors condicions de combatre. Allà falten els mitjans i sobren les ganes. Aquí, el col·lectiu d’invidents, massa aburgesat i acostumat que ens donin les coses fetes, tenim mitjans, però no sempre estem disposats a fer l’esforç de demanar el que ens toca per dret com a ciutadans i com a cecs.

Estem parlant de persones que treballen en condicions molt precàries, tant polítiques com socials, i sobretot amb una gran falta de mitjans materials, tècnics i humans.

Segons Canizales, ‘les xifres oficials estimen que hi ha unes 75.000 persones cegues a El Salvador, si bé és impossible tenir un cens precís i encara menys atendre’ls a tots, perquè la majoria de la població està repartida en les zones rurals de difícil o impossible accés per a l’entitat’. L’ASCES presta serveis a unes mil persones cegues i deficients visuals que viuen a la Capital, San Salvador, i al seu departament, però no té capacitat per crear filials i arribar a la resta del país’, explica. Amb una plantilla de només 103 persones en nòmina, dels quals unes 61 són permanentment actives, l’ASCES intenta abordar els diferents camps d’acció que hi ha darrere de la integració social del col·lectiu: educació, esport, ocupació, formació, etc.

Els serveis bàsics que ofereix l’associació, segons remarca el seu president, són:

- Una petita biblioteca on ofereixen llibres en Braille i tinta, així com en suport sonor.

- Creació i adaptació de material, gràcies al suport internacional com el de l’ACIC i d’altres organitzacions de Catalunya (cessió d’obres, de material i d’impressores Braille), i també gràcies a convenis amb la Universitat del Salvador, La Pedagógica, la Matías Prim, etc., que aporten personal en “hores socials” per llegir, gravar o col·laborar en l’elaboració de material en relleu.

- A més, fan cursos de Braille, màquina perkins, estenotípia i informàtica, entre d’altres.

- Destaquen també els acompanyaments a persones cegues en casos de violació de drets humans o en entrevistes de feina, on s’intenta conscienciar els seleccionadors de personal i les empreses, amb no gaire èxit, per tal que contractin persones amb deficiència visual.

En l’àmbit institucional, l’ASCES assessora el Ministeri d’Educació del Salvador en matèria d’integració educativa de les persones cegues, i participa aportant la visió de les necessitats del col·lectiu amb una regidoria suplent en el Consell Nacional d’Atenció Integral a les Persones amb Discapacitat, organisme consultiu on el Govern salvadorenc planifica, juntament amb l’assessorament i participació de les entitats i col·lectius, les polítiques generals sobre discapacitat.

La labor d’aquestes persones, que duen anys en aquesta lluita, és encomiable,. aprenen amb la necessitat i la pràctica. Relatava Julio a manera d’anècdota que en una ocasió, al principi, van haver d’atendre un encàrrec del Govern per a adaptar al Braille uns exàmens d’accés a la universitat per a diversos alumnes cecs. Com que tenien problemes tècnics i de coneixement d’ús de la impressora porta-Thiel, que era l’única que tenien, van haver d’emprar tres dies de treball ininterromput per aconseguir acabar l’encàrrec a temps i amb la qualitat deguda.

Un altre dels assoliments de l’ASCES, aprofitant els acords de pau entre el Govern i la Guerrilla, va ser aconseguir la creació d’un barri de cases que es van cedir a persones que havien quedat sense visió com a conseqüència del conflicte i que no tenien possibilitats d’adquirir un habitatge.

D’altra banda, després de diverses protestes davant l’administració electoral, l’any 2000 l’ASCES va aconseguir el vot accessible, mitjançant l’ús de plantilles amb forats i indicacions en Braille que se superposen a la papereta en tinta i permeten marcar l’opció desitjada.

Julio César Canizales ens dibuixa una situació social difícil per al col·lectiu d’invidents del Salvador, però descriu en essència problemes similars als nostres, que allà s’agreugen per la falta de mitjans tècnics i econòmics, i pel menor desenvolupament del país. L’atenció a tota la població cega, les dificultats d’integració en l’etapa educativa i per adaptar material, el complicadíssim repte de la integració laboral pel fet que els empresaris es resisteixen a incorporar persones cegues en les seves plantilles, són problemes comuns que semblen existir en tots els països.

Volem remarcar la importància de l’ús del Braille en aquests països on la tecnologia és encara de difícil accés per a la majoria de la població. L’ACIC va col·laborar activament amb l’ASCES, com ja hem dit, enviant material d’escriptura Braille, llibres, bastons, etc., que han servit de gran ajuda. I estem segurs que val la pena continuar aquest esforç i donar suport a aquesta iniciativa.

En definitiva, aquí tenim un exemple de lluita del que tots podem aprendre i amb el qual convé solidaritzar-nos.

Algunes dades d’interès

El Salvador

Situació geogràfica: És el país més petit d’Amèrica Central, amb costa a l’oceà Pacífic i l’únic sense costa al Mar Carib. El territori

és majoritàriament muntanyós amb un cinturó costaner estret i una serralada central. El seu litoral s’estén des de la desembocadura del riu Paz, al sud-oest, fins a la del riu Goascorán, al sud-est. Fa frontera terrestre amb Guatemala i Hondures.

Capital: San Salvador

Població: 6.2 milions d’habitants l’any 2006. L’àrea metropolitana de San Salvador té una població de 1.7 milions d’habitants. Aproximadament el 42% de la població salvadorenca viu en zones rurals.

Població cega o amb problemes visuals: 75.000 aprox.

Forma de govern: república

Extensió: 21.041 km²

ASCES (Asssociación de Ciegos de El Salvador)

President: Julio César Canizales

Data de fundació: 7 d’octubre de 1992

Persones actives en l’entitat: 61 aprox.

Persones en plantilla: 103

Serveis: biblioteca Braille, transcripcions, acompanyaments, enregistraments, Casa de la Cultura, formació, inserció laboral, etc.

Adreça: 1 Av. Norte, entre 21 Calle Poniente i Pasaje Lindo 1120 (Barrio San Miguelito) C.P.: 2008 – Centro de Gobierno San Salvador

Tel./Fax: (503) 225 2727

E-mail: asces@saltel.net i vyjasces@saltel.net

http://www.angelfire.com/dragon/asces/

Article anterior: Perspectiva: Debat 2006: Les persones cegues i la imatge físicaArticle següent: món laboral: Meritxell Aymerich, periodista

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons