Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Perspectiva: III Debat ACIC "Ceguesa i autonomia personal"

El dia 9 de novembre de 1996 va tenir lloc el ja habitual debat anual d’ACIC sobre qúestions de particular interèsper als deficients visuals. Aquest cop la trobada es va desenvolupar a l’hotel d’entitats que el Departament de Benestar Social de la Generalitat té al n.o 2 del carrer de Cuba i la qüestió escollida com a tema de reflexió fou la de l’autonomia personal.
Prèviament al debat es va projectar la pel$lícula Les papallones són lliures. Després d’una àmplia discussió, vam arribar a les conclusions següents:

1.- Autonomia és la capacitat de governar les nostres vides amb la possibilitat de prendre les decisions necessàries per fer-ne allò que lliurement i voluntàriament desitgem. La ceguesa, pel fet de ser una minusvalidesa, limita el nostre grau d’autonomia.
2.- El fet que desitgem ser més o menys autònoms ve condicionat a nivell individual per una sèrie de circumstàncies personals, familiars i socials.
3.- Hi ha un patró ideal d’autonomia, socialment acceptat, consistent a assolir una sèrie d’habilitats bàsiques per aconseguir un mínim grau d¡independència. Aquest patró pot marginar aquelles persones que no l’assumeixin com a propi.
4.- Les institucions han de posar a l’abast dels cecs aquells mitjans que n’afavoreixin l’autonomia i tendir a l’eliminació d’aquells altres que els la limitin

Com a conclusió, considerem imprescindible de respectar la llibertat de cada persona deficient visual per decidir el grau d’autonomia a què vol arribar, però creiem important que, com a mínim, tothom sigui capaç de determinar les pròpies necessitats.

Article anterior: Perspectiva: El manifest sobre l’adequació de les adaptacions per a persones amb disminució visual en matèria de transportsArticle següent: Altres veus, altres àmbits: La situació dels estudiants amb disminució visual A Alemanya

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons