Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Es tracta de tacte: descobrim un món de sensacions!

Sota aquest títol es van dur a terme diversos tallers de sensibilització per donar a conèixer les possibilitats del sentit del tacte i, especialment, la importància del sistema de lectoescriptura Braille en la vida de les persones cegues. Grans i petits van poder experimentar i descobrir noves sensacions gràcies als quatre espais diferents que vam distribuir en una mateixa sala de la Casa Elizalde.

El primer que es trobaven era una exposició de materials diversos que o bé han sortit ja al mercat amb alguna adaptació per a les persones cegues, o bé són objectes que han estat retolats en Braille pels usuaris mateixos. Dins el primer grup, es podien veure mapes i gràfics en relleu, contes adaptats per a infants cecs, calendaris que combinen l’escriptura ordinària amb l’escriptura Braille, medicaments i productes d’higiene i alimentació el nom dels quals és retolat en Braille, la guia d’estacions del Metro, etiquetes amb els noms dels colors escrits per poder conèixer el color de les peces de roba que ens posem...
A l’altre grup, en canvi, hi havia cintes i CDs retolats amb etiquetes adhesives, agendes, pots d’espècies etiquetats, altres medicaments que no surten retolats en Braille al mercat...

En un altre espai vam distribuir els estris necessaris per ensenyar el funcionament del sistema de lectoescriptura Braille, creat pel francès Louis Braille: alfabets, pautes i maquines d’escriure centraven l’interès de les persones que s’hi acostaven. Totes van poder escriure com a mínim el seu nom i descobrir les frases fetes que els regalàvem. No cal dir que aquest va ser un dels tallers amb més èxit.

Qui va voler va poder passar una bona estona jugant al parxís i als escacs amb els ulls tapats. Després d’uns minuts d’incertesa, els nens descobrien que podien distingir les formes de les peces i els seus colors gràcies als diferents detalls tàctils que portaven incorporats.

Finalment, l’últim racó estava destinat al dibuix a les fosques. Tothom podia dibuixar la seva mà en relleu i després pintar-la amb colors que es diferencien per l’olor.

Tot i la difusió que es va fer per atreure l’assistència dels esplais de la zona, hem de dir que la participació infantil va ser molt baixa, es va limitar exclusivament als fills dels adults que venien a gaudir de la resta d’activitats de la celebració. Van ser aquests, els adults, els que van disfrutar com criatures dels tallers que els oferíem. Estudiants, professionals i tothom que va voler experimentar noves sensacions, van sortir molt satisfets d’aquell espai obert a la seva curiositat.

Article anterior: Taula Rodona: Balanç d’una dècadaArticle següent: A favor del sistema Braille

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons