Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Punt i seguit: Una experiència encoratjadora

El catedràtic d.arqueologia Joan Santacana, ajudat per un competent equip, ha reconstruït a Calafell, partint de troballes producte de nombroses excavacions i amb l’elaboració mitjançant tècniques modernes d’objectes que imiten els emprats per l’home dos mil anys abans de la nostra Era, un poblat ibèric, amb l’objectiu -entre d’altres- de donar-lo a conèixer al públic en general. El seu treball ha estat tan acurat que els objectes elaborats per ells es poden confondre amb aquells que procedeixen de les excavacions. A més han reproduït les característiques físiques de l’entorn en tan reculada època: textures del terra, olors, etc.
Els visitants del poblat se senten tot d’una traslladats a una època que res no té a veure amb l.estrés de les grans ciutats ni amb llurs cabòries quotidianes: han estat transportats als llunyaníssims temps prehistòrics.
A banda del seguit de sorprenents sensacions que hom hi experimenta, és lògic plantejar-se el valor didàctic de la visita: quants estudiants no aprendrien més història de la humanitat amb una experiència com aquesta que no pas damunt de les fredes planes d’un llibre de text? De fet, hi sovintegen els nanos a partir dels nou anys.

El dia 25 de juny de 1996, atenent la invitació del professor Santacana, dos components de la Comissió de Cultura i Espectacles de la nostra associació vam visitar les instal?lacions del poblat. La idea del responsable de tan particular museu és de condicionar-lo per fer-hi possible l’accés a les persones amb disminucions i, per comprovar la viabilitat del projecte, abans de dur-lo a la pràctica va voler demanarne el parer als interessats (actitud ben poc freqüent entre els professionals de la cultura, que el converteix en un capdavanter en la matèria).
A banda de la visita sota l’atenta tutela del professor -al qual agraïm l’amabilitat, vàrem tenir un interessant canvi d.impressions sobre les adaptacions fetes i les encara pendents i volem assegurar que molt rarament una persona mancada de visió pot gaudir amb tanta intensitat de la visita a un museu històric, experiència fins ara -com tantes d’altres- reservada exclusivament a aquells que no pateixen deficiències.

Article anterior: Punt i seguit: De nou, el conflicte de les adaptacionsArticle següent: Perspectiva: El manifest sobre l’adequació de les adaptacions per a persones amb disminució visual en matèria de transports

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons