Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Punt i seguit: 10 punts bàsics per afavorir la integració durant la propera legislatura

Arran de les Eleccions Autonòmiques de l’octubre passat i davant la perspectiva de l’inici d’una nova legislatura a Catalunya, el juliol passat l’Associació va elaborar un document que recollia 10 punts que considerem bàsics per fomentar laintegració de les persones cegues i amb deficiència visual a la nostra societat. Aquest document el vam adreçar als principals partits que es presentaven a les eleccions, alhora que sol?licitàvem una entrevista amb el cap de llista de cadascun d’ells. Cal remarcar que, malgrat la nostra insistència amb contactes telefònics, només vam entrevistar-nos amb representants de Convergència i Unió i d’Iniciativa per Catalunya.
El document, que reproduïm a continuació, inclou aspectes molt diversos referits als temes en els quals, segons la nostra opinió, les persones amb problemes visuals tenim més dificultats i que són també aquells que treballem des de la nostra Associació: l’accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, l’accés a la informació i la cultura, i la integració laboral. Per altra banda, aquests punts convinen demandes que podrien tenir una solució a curt termini, com ara el reconeixement legal del sistema Braille, amb d’altres que requereixen un treball continuat amb resultats a llarg termini, com ara l’adaptació de museus i biblioteques. A més, hem intentat incloure al mateix temps propostes generals i d’altres molt concretes, com pot ser demanar que s’incorpori la megafonia a les estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat.

1. Reformar el Codi d’Accessibilitat (Decret 135/95) de manera que les barreres de comunicació (capítol 5è), que representen la dificultat més greu amb què ens trobem les persones amb disminució sensorial, tinguin el mateix grau de DESENVOLUPAMENT i de concreció que les barreres arquitectòniques en el transport, en l’urbanisme i en l’edificació.

2. Reconeixement legal explícit del Sistema Braille com a sistema propi de lectura i escriptura de les persones cegues. Edició de documents d’interès general -lleis, guies de serveis, informació sobre activitats culturals...- en sistema Braille i/o en altres de complementaris (gravació en casset, suport informàtic, lletra ampliada).

3. Cal que l’Administració Pública fomenti que els Ajuntaments realitzin el seu Pla d’Accessibilitat, tot promovent la unificació de criteris. Cal també que pressioni les entitats prestadores de serveis -companyies de transport, constructores, mitjans informatius, etc.- per tal que compleixin les normatives en matèria d’accessibilitat.

4. Instal?lar, de manera immediata i en compliment de la legislació vigent (Codi d’Accessibilitat, article 33.d), megafonia en les andanes dels Ferrocarrils de la Generalitat, ja que per a les persones cegues aquesta és una prioritat bàsica per a garantir una autonomia en la mobilitat.

5. Fomentar l’adequació de les biblioteques i els museus a les necessitats de les persones cegues i de baixa visió, tot promovent l’aplicació de criteris d’adaptació homogenis. Facilitar l’accés al coneixement del patrimoni cultural (monuments, conjunts històrics, ....) amb actuacions com l’organització de visites guiades, la realització de maquetes, etc.

6. Promoure que les entitats culturals com el Teatre Nacional, el Liceu ..., facilitin l’accés a les seves representacions al públic amb dificultats visuals (incorporació de sistemes d’audiodescripció, edició de programes en Braille).

7. Posar a l’abast -através de suports informàtics- eines bàsiques que millorin les possibilitats d’accedir al coneixement de la llengua i la cultura catalana a les persones cegues (facilitar la utilització d’alguns diccionaris, enciclopèdies, manuals, ...

8. Promoure actuacions que fomentin la integració laboral de les persones cegues i, en general, de les persones amb disminució, tant dins de l’Administració Pública com en els diversos sectors empresarials, tot donant a conèixer les obligacions legals, els incentius econòmics que preveuen les normatives i els recursos tecnològics que faciliten la integració laboral. Garantir que com a mínim en l’administració pública es compleixi i superi el 2 per cent (*) de treballadors amb disminució que estableix la legislació vigent.

9. Promoure campanyes de sensibilització que fomentin el civisme dels conductors i dels ciutadans en general en relació a qüestions com respectar els passos de vianants, evitar deixar tota mena d’obstacles a la via pública, tot contribuint així a augmentar la seguretat en els desplaçaments a les persones amb problemes de visió.

10. Garantir que les persones cegues puguem gaudir de la igualtat d’oportunitats a l’hora d’exercir el dret bàsic de vot, bo i disposant de paperetes en sistema Braille i en lletra ampliada.

Article anterior: Punt i Seguit: Campanya de sensibilització sobre la necessitat d’aparcar correctament cotxes i motosArticle següent: Punt i seguit: Participació en Comissions de l’Institut Municipal de Persones amb Disminució

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons