Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Club del racó: Monasterio de piedra, un exemple d’accessibilitat

El parc natural i el monestir cistercenc que porten el nom del riu Piedra, situats al terme municipal del poble aragonès de Nuévalos (a uns cinquanta minuts en autobús des de Calatayud), representen un exemple paradigmàtic de la manera com es pot fer accessible un entorn natural i un monument històric a les persones amb disminució.

La passejada per aquest parc natural, d’una durada d’unes tres hores i mitja aproximadament, permet conèixer la diversitat d’arbres que creixen en aquesta zona tan humida, les espècies d’animals que hi viuen o que hi estan només de pas (les aus migratòries), el procés d’erosió de la pedra i la formació d’estalactites i estalacmites, etc. probablement l’atractiu més espectacular del recorregut per aquest entorn natural és la possibilitat de baixar a la gruta Iris, situada just a sota del curs del riu, i on es pot conèixer de prop la formació d’estalactites i sentir un salt d’aigua d’una quarantena de metres des del seu interior.

Per aconseguir que les persones cegues poguem gaudir i conèixer aquest entorn, els responsables d’aquest espai han establert els següents elements:
1. La possibilitat de fer la visita del parc natural amb un guia. Sens dubte, aquest és l’element bàsic perquè un grup de persones cegues pugui recórrer l’itinerari establert per aquest espai natural.
2. Els tallers dels sentits. En tres moments del recorregut s’ha instal?lat uns tallers dedicats a cadascun dels sentits. Al taller del tacte hi trobem reproduccions en baix relleu de les petjades dels animals que habiten en aquest paratge, una silueta en alt relleu d’aquests animals, diversos tipus de troncs corresponents a les diverses espècies d’arbres que hi creixen, amb totes les explicacions en sistema Braille. El segon taller, el de l’olfacte, mostra una selecció de les plantes que podem trobar al parc natural, amb la possibilitat d’olorar les (n’hi ha una petita mostra de cadascuna dins una capsa de fusta), juntament amb una explicació en Braille de les propietats terapèutiques o preventives de les plantes. El darrer taller posa a l’abast el coneixement de les diverses espècies d’aus que habiten o passen per aquest paratge, tot podent tocar els relleus dels diversos ocells i escoltar el seu crit (en prèmer un botó que activa una cinta).
3. Diversos plafons durant el recorregut que informen, també en sistema Braille, d’aspectes d’interès, com ara el procés de formació de grutes, estalactites, etc., o informacions sobre les aus migratòries que fan estada una temporada en aquest parc, etc.
4. Rètols situats al peu de diversos tipus d’arbre, tot indicant en sistema Braille el nom científic i el nom popular de l’arbre i amb la reproducció en metall d’una de les seves fulles.
Sens dubte, aquests quatre elements garanteixen que les persones cegues poguem conèixer amb profunditat aquest entorn natural i gaudir ne plenament.

Pel que fa al monestir cistercenc, començat a construir el segle XII (una part de les antigues instal?lacions del qual avui són un hotel), disposa de guies que acompanyen els grups de visitants. Davant de les persones cegues, aquestes guies ja han pensat quins són els detalls (columnes, capitells, tombes, etc.) més significatius i de fàcil accés per a un reconeixement tàctil, a més de desenvolupar estratègies per poder donar una visió de l’espai (recórrer de cantó a cantó la sala capitular, el terreny on hi havia la capella, etc.). Al claustre i en algunes sales hi ha exposats estris d’interès (bótes, premses, carros, etc.) que són perfectament accesibles al tacte.

Aquesta proposta d’accessibilitat real a un espai natural i a un monument històric, que es va realitzar l’any 1996 amb el suport de la Fundació ONCE, demostra, d’entrada, que per garantir la veritable accessibilitat no calen grans inversions d’esforços o diners: N’hi ha prou amb unes idees clares, uns criteris adients i una quantitat no excessiva de diners. I, en segon lloc, també posa en evidència, una vegada més, que allò que es fa per garantir l’accessibilitat a persones amb disminució també pot ser útil almenys parcialment per a la resta de la població: posem per exemple els diversos tallers dels sentits que trobem, com ja hem dit, en tres moments de l’itinerari pel parc natural. Aquests tallers són una eina útil com a suport pedagògic en les activitats que desenvolupa l’escola de la natura (un altre recurs que ofereix aquest complex lúdic) quan hi van escoles.
Creiem, doncs, que fer una visita al Monestir de Piedra és francament recomanable.

Algunes informacions pràctiques:

Monasterio de Piedra. Terme municipal de Nuévalos.
Telèfon: 976 84 90 11.
Horaris: El Parc Natural obre tots els dies de dos quarts de nou del matí a sis de la tarda. El monestir obre també tots els dies des de les deu del matí a dos quarts de sis de la tarda.
Cal concertar prèviament la visita guiada pel parc natural. El preu és de 5.000 ptes.

Per arribar hi amb transport públic: una possibilitat és anar fins a Calatayud amb el tren (línia Barcelona Madrid) i des d’allà agafar un autobús de línia, que ve de Saragossa, i que en uns 50 minuts arriba al Monasterio. Aquest autobús surt de Calatayud a les 9 del matí i surt a les 5 de la tarda del Monasterio per retornar a Calatayud. Les set hores de què es disposa permeten fer la vissita completa al parc natural, menjar alguna cosa i visitar el monestir. Si no hi ha prou temps per visitar ho tot amb tranquil·litat, això servirà d’excusa per tornar hi un altre dia. Valdrà la pena.

Article anterior: Calidoscopi: Un curs a les palpentesArticle següent: Club del racó: Fotografies en relleu

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons