Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Altres Veus, Altres Àmbits: La situació dels cecs a Itàlia

(per Andrea Occhi)

Andrea Occhi va estudiar fisioteràpia a l’Escola de Fisioteràpia per a Deficients Visuals de Florència i, des de fa 14 anys, treballa com a fisioterapeuta en hospitals públics i privats de Torí. És membre de la Secció Provincial de Torí de la Unione Italiana Ciechi -la més important de les associacions de deficients visuals a Italia-, dins de la qual desenvolupa tasques als grups de treball de fisioterapeutas, d’esports i d’informàtica.

Itàlia, malgrat comptar amb una legislació favorable, no és un país on els cecs visqin bé i sense problemes. Ben al contrari, els cecs italians -com els d’arreu- han de lluitar per la integració social. Pensions i legislació. L’Estat italia proporciona als cecs totals una pensió anomenada “indemnita di accompagnamento”. A més, aquells que no treballen reben una altra pensió, que és superior per als cecs de guerra i inferior per als deficients visuals.

D’altra banda, l’Estat té l’obligació de col·locar un percentatge determinat de treballadors invidents en les empreses públiques i privades. Aquesta llei és molt còmoda per als cecs, perquè permet accedir a la funció pública sense passar cap prova d’oposició, però una de les principals dificultats n’és que -especialment a causa de la crisi econòmica, que condiciona la reducció de personal en empreses tant públiques com privades- es triga molt a crear llocs de treball: per exemple, estic convençut que, aplicant la llei i tenint en compte el nombre de Llins d’hospital que hi ha a Torino, hi hauria d’haver tres places vacants de fisioterapeuta reservades per a professionals cecs (objectiu pel qual està lluitant el grup de fisioterapeutas de la Secció Provincial a Torino de la UnioneItaliana Ciechi).

Un altre problema és que l’aplicació d’aquesta llei queda limitada a tres o Quatre professions que, tradicionalment,han estat exercides pels cecs (fisioteràpia, telefonia, ensenyament i, més modernament,programació informàtica). Segons el meu parer, la solució
Vindria d’obrir la llei a nous àmbits professionals per tal d’assegurar el futur laboral dels deficients visuals, ja que les feines tradicionals comencen a presentar dificultats: molts professors cecs han hagut de deixar la seva feina, en el moment en què han desaparegut les escoles especials, i han passat a fer de telefonistas. Per ara, la telefonia acull la majoria de disminuïts visuals, però -en la meva opinió- cal estudiar noves sortides perquè, més tard o més d’hora, els telefonistes tampoc no trobaran feina, si tenim en compte que les noves tecnologies canviaran el funcionament canviaran el funcionament de les centraletes.

Amb tot, fins ara, s’ha mantingut un altre avantatge legal per als treballadors cecs: per cada any treballat, es deixa de cotitzar a la Seguretat Social durant Quatre mesos.


“Prestacions de la Seguretat social italiana”.- A Itàlia, qualsevol persona que necessiti unes proves o un tractament mèdics ha de pagar una quantitat que varia en funció de la renda i l’edat. Doncs bé, en aquests casos, els cecs estem exempts de pagament.

La compania de ferrocarrils té, d’entrada, un servei d’assistència molt funcional (encara que no es troba en totes les estacions). També podem disposar d’un carnet -que proporciona l’Estat- que dóna dret a descomptes del 30 per cent -si hom viatja sol- o a la gratuïtat del bitllet per a l’acompanyant. De la mateixa manera, es pot obtenir un descompte del trenta per cent en els desplaçaments en avió per dintre del territori nacional (tant en solitari coma com amb acompanyants).


“Torino: la Secció Provincial de la Unione Italiana Ciechi”.- en la Secció
Provincial de Torino hi ha, aproximadament,
1500 afiliats (la majoria, adults).

L’activitat es distribueix en grups de treball, cadascun dels quals desenvolupa un tema en particular. Tenim dotze grups de treball, que s’ocupen de les següents matèries: informàtica, instrucció pública , pares de nens cecs, invidents amb altres disminucions, gent gran, joves, universitaris, telefonistes, retinosi pigmentària i prevenció,
Fisioterapeutes, dones, esport i temps lliure.

Dins de la U.I.C., hi ha la UNIVOC (Associació Nacional de Voluntaris en pro dels Cecs). La seva funció és buscar persones que acompanyin els cecs que ho necessitin a fer tota MENA de gestions (el cec només paga les despeses de transport: la benzina, el bitllet d’autobus…). Hi H a un nombre molt important de voluntaris. Darrerament també s’ocupen de fer companyia a les persones grans que viuen soles.


“Valoració general”.- No podem valorar la situació
De les persones cegues d’Itàlia jutjant-ne només els aspectes materials: els descomptes, les pensions i les ajudes de tota MENA de què gaudim.

Des del meu punt de vista, la Unione Italiana Ciechi és una organització que es mou molt lentament, perquè hi ha molta burocràcia. Personalment, CONEC de ben a prop el grup de treball de fisioterapeutes, el d’esports i, d’uns mesos ençá, el de voluntaris. He pogut comprovar que, quan tens ganes de tirar endavant noves iniciatives, no reps cap mena de suport, cosa que resulta molt poc estimulant.

Moltes persones deixen la Unione i se’n van a d’altres associacions més petites i menys fortes, simplemente perquè no els agrada la poca independència que hom opt assolir dins de l’organització o per ànsia de poder. Per la seva banda, la Unione té por de perdre afiliats i diu que intenta canviar, però aquest sembla un canvi només de paraula, no de fet. Els qui hi exerceixen el poder es dediquen a repartir-lo entre aquells que tenen moltes ganes d’afferrar-se a la poltrona, però poques ganes de treballar de veritat; perquè creuen més segur donar oder a qui no sap res -o ben poca cosa- sobre els problemes i les necessitats de les persones cegues, que no pas a qui coneix el terreny i hi té experiència.

Article anterior: Perspectiva: La integració a debatArticle següent: Altres Veus, Altres Àmbits: Relacions amb l’ASCES (Asociación de Ciegos de El Salvador)

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons