Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Perspectiva: La integració a debat

A continuación apuntem breument algunes de les idees surgides durant una sessió de debat intern, organitzada per l’ACIC per reflexionar a l’entorn del concepte d’integració i, molt especialment, a partir de la consideració de fins a quin punt és la integració laboral la peça clau en el procés d’integració social de les persones discapacitades.

En aquesta ocasió el debat va ser encapçalat per un document elaborat per J. G. Ibars, persona que ha estudiat el tema de la ceguesa i sobre el qual ha publicat articles i llibres. En aquest document J. G. Ibars deia: “Al cec jove li costa molt aceptar que és diferent i que totes les seves reivindicacions les ha de fer sobre la diferència”; que “en una societat ferotgement utilitarista el treball del cec, per molt perfecte que sigui, mai no serà rendible, la cual cosa fa que el sol fet de donar-li treball ja sigui una almoina en la consideración de l’empresari”. Tot desenvolupant aquestes i d’altres idees, J. G. Ibars arriba a la conclusió que “els cecs hem de començar a substituir el concepte de “dret al treball” pel de “dret a l’autorealització” per l’exercici de les postres capacitats. No podem parlar de “treball”, perquè “treball” està associat cada vegada més a la idea de “rendibilitat”, i nosaltres serem cada cop menys rendibles”. L’escrit acaba dient: “d’ara endavant l’eslògan de tots els cecs del món hauria de ser “ja que no sóm rendibles, mantingueu-nos”; volem una pensió digna i el dret a l’autorealització per l’exercici de les nostres capacitats”. Destaquem-ne una dada més: “Jo, els cecs, els divideixo en “normals” i “súpers”. Els de la categoria “normal” necessiten les institucions tiflològiques per viure, mentre que els de la categoria “súper” no les necessiten”.

A partir d’aquestes consideracions es va generar el debat que va suscitar idees a molt distints nivells i amb continguts diversos, cosa que reflectéis la complexitat del concepte “integració”, especialment quan es tracta de traduir-lo a realitats concretes. Naturalment, no em vam extreure conclusions tancades,però vam arribar al consens en les següents idees:

 1. Sentir-se integrat a la societat no passa, avui, en tan gran mesura pel fet d’acomplir una MENA de ”requisits ”-el principal dels quals seria la integració laboral-, com per la conciencia que la pròpia disminució no constitueix un impediment insalvable que ens porta a viure una vida que no considerem “normal”. Allò important és d’aconseguir que la disminució no esdevingui una barrera per a la realització personal (tenint en compte que aquesta realització personal es concreta individualment,segons la pròpia personalitat, condicionaments socials, etc.).
 2. La integració laboral es veu sovint com a forma definidora de la integració social perquè, en la Nostra societat, el treball a més de representar la manera de guanyar-se la vida, és viscut com a valor fonamental en si mateix. En aquest sentit, si bé per a molts disminuíts la integració laboral garanteix el sentiment d’estar socialment integrats, aquesta no constitueix ni l’única via possible d’integració social, ni l’única de vàlida.
 3. La plena integració a nivell personal es fa possible amb la concreció d’una legislació i política específica, encaminades a suprimir discriminacions socials i a garantir la igualtat d’oportunitats en els diversos àmbits de desenvolupament personal; aixícom amb el progressiu coneixement, per part de la población en general, de la problemàtica, necessitats i capacitats de les persones amb disminucions.

Article anterior: Perspectiva: Propostes per a un programa electoral, dirigides a fomentar la integracióArticle següent: Altres Veus, Altres Àmbits: La situació dels cecs a Itàlia

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons