Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Perspectiva: Propostes per a un programa electoral, dirigides a fomentar la integració

Aprofitant la convocatòria d’eleccions municipals, el passat mes de maig, vam elaborar i presentar als partits polítics el document titulat : “Propostes per a un programa electoral, dirigides a fomentar la integració”. El document va ser entregat a Convergència i Unió (rebut personalment pel sr. Miquel Roca), el Partit dels Socialistes de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya.

Hem de lamentar el fet que el Partit Popular no ens hagi concedit cap enntrevista, amb la qual cosa vam haver de limitar-nos a enviar-los les nostres propostes per correu.

En general, les distintes forces politiques van acollir les nostres propostes amb interès i es van comprometre a estudiar-les i difondre-les entre les diverses candidatures municipals de cada grup.

Les nostres propostes eren molt generals i merament indicatives. Més que un programa tancat, es tractava de suggeriments , idees, exemples, que ajudessin a veure que -i aquest era el nostre principal objectiu- des dels Ajuntaments es pot fer molta feina per promocionar la integración de les persones amb disminucions (i no només en el camp de la supressió de barreres arqitectòniques, aspecte important pero no excloent). És lògic que les directrius marcades fossin generals, si tenim en compte que la realitat municipal és extraordinariament diversa (només cal considerar, per exemple, la disparitat quant a nombre d’habitants entre els diversos municipis d’arreu de Catalunya). El nostre propósit, doncs, era el d’assenyalar unes pautes generals que haurien de ser concretades després en cada poble o ciutat.

Vam organitzar els nostres suggeriments per àrees:

 1. Serveis Socials: elaboració i actualització d’un cens fiable de la poblaciò amb disminucions dins de cada municipi (situació,necessitats, etc.); detecció i assessorament de nous casos de disminució (per naixement,accident, etc.); atenció especial a casos de problemàtica greu (plurideficiència, entorn social desfavorable, etc.); agilitació de tràmits i serveis, coordinació fluïda amb altres institucions que presten serveis a persones amb disminucions; constitució (si no existeis encara) d’un patronat de disminuïts, que serveixi de plataforma estable de diàleg entre les associacions de disminuíts i els ajuntaments, etc.
 2. Urbanisme: promoció de l’accessibilitat en la via pública (semàfors sonors, especialment en creuaments conflictius; senyalització dels passos de vianants amb un paviment diferent; Disseny del mobiliari urbà, de manera que resulti perfectament visible i detectable amb el bastó; foment de l’aparcament correcte de cotxes i motos,deixant lliures les voreres i i els passos de vianants…); promoció de l’accessibilitat als edificis públics (pavimentació diferenciada per senyalitzar-hi tant les entrades i sortides com els recorreguts, información visuali sonora ben contrastada…); control de la correcta senyalització de les obres que hom du a terme dins del municipi (amb tanques perfectament detectables recobertes de planxes metàl•liques i amb il·luminació); adaptació dels transports públics (senyalització de les parades i l’accés als vehicles; informació sonora i visual sobre la línia, recorregut, parades).
 3. Treball: manteniment d’un equip d’assessorament laboral, pròpiament municipal o en col·laboració amb altres entitats; organització de cursos de formació i garantia de contractes de pràctiques, amb l’aportació de les adaptacions que la persona disminuïda necessiti; sensibilització de les empreses del municipi envers la contractació de persones amb disminucions; acompliment estricte del porcentatge que la llei estableix en la contractació de minusvàlids (dos per cent) en la plantilla del propi ajuntament...
 4. Cultura i accés a la informació: accessibilitat a les biblioteques del municipi (personal orientador, equip de lectors, equips tecnológics que permetin l’accés directe als textos…), ubicació “in situ” de maquetes dels monuments més significatius, organització de serveis d’informació i tràmit de gestions per telèfon, emissió en sistema Braille o sonor d’informacions d’interès.
 5. Educació: seguretat que tota persona amb deficiències tindrà el suport necessari per cursar estudis en qualsevol centre del municipi, existència d’un equip multidisciplinar amb especialistes en les problemàtiques relacionades amb les diverses disminucions, formación en l’atenció als disminuïts dels professionals i voluntaris que actúen en el camp del lleure; elaboració de maquetes, documents sonors, etc. Que facilitin el coneixement del propi municipi (a nivell geogràfic, històric, monumental, etc.) Per part de les persones deficients visuals.
 6. Esport: promoció, adequació d’instal•lacions, formació de monitors…
 7. Sanitat: campanyes de prevenció de les causes de disminució; eliminació de les causes més freqüents d’accidents a la via pública patits per persones disminuïdes(obres mal senyalitzades, obstacles perillosos); adaptació (sistema Braille o cassette) de la informació de les campanyes sanitàries; atenció psicològica per professionals coneixedors de la realitat de les disminucions.

Aquestes són algunes de les nostres propostes. No són res de l’altre món: algunes d’elles ja són realitat en alguns municipis de Catalunya i d’altres no seria gens difícil que ho fossin ben aviat, si hi ha bona voluntat política. Esperem que el poble, la ciutat on vivim, treballem, estudiem, anem a passejar o al cine sigui cada cop més oberta a tots els qui en formem part.
Si esteu interessats a llegir el document sencer, només heu de demanar-nos-el, tot fent-nos saber en quin suport el preferiu (vista, Braille, cassette, disquet).

Article anterior: Perspectiva: Insuficiència de les adaptacions per a disminuïts a la línia II del MetroArticle següent: Perspectiva: La integració a debat

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons