Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Punt i seguit: Projectes d’adequació de les instal•lacions i els serveis de R.E.N.F.E.per als deficients visuals

En estreta col·laboració amb Just Martínez, tècnic en rehabilitació bàsica de l’O.N.C.E., la Comissió d’Accessibilitat de l’A.C.I.C. ha elaborat dos projectes -l’un destinat a l’estació de Sants de Barcelona i l’altre a qualsevol estació de rodalies- d’adequació de les instal·lacions i els serveis de r.e.N.f.E. a les necessitats dels usuaris amb deficiències visuals. Ambdós projectes consten de Quatre apartats:

 1. Informació: Conté suggeriments per millorar l’accés dels deficients visuals a la informació verbal i escrita, relacionada amb la circulació de trens.
 2. Atenció al viatger: S’hi plasma la necessitat de formar específicament el personal de R.E.N.f.E., per tal que estigui en condicions de donar una atenció adient als deficients visuals.
 3. Seguretat: S’hi inclou una sèrie de recomanacions concretes que caldria tenir en compte per evitar perills en les instal•lacions de R.e.N.f.E. quan són utilitzades autónomament per persones amb deficiències visuals.
 4. Senyalització: S’hi recull una sèrie de propostes per fer més senzilla per als deficients visuals l’orientació dins de les instal·lacions de r.E.N.f.e. Aquest apartat és distint en cadascun dels projectes, donada la particular destinació que tenen. Tot i aquesta especificitat, ambdós es basen fonamentalment en la senyalització d’itineraris,mitjançant paviments de colors i textures diferents. Com que a l’estació de Sants es fa necesaria una senyalització molt més complexa que en qualsevol estació de rodalies, vam considerar oportú per al cas de la primera la confecció d’un plànol explicatiu que, finalment, fou materialitzat pel C.R.I.D., organisme que treballa en el camp de l’accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques.

El projecte destinat a rodalies va ser entregat al Sr. José Luis Ruiz, cap d’aquesta secció de R.E.N.F.E., al juny de l’any 1994, i va tenir una bona acollida.El projecte destinat a l’estació de Sants fou presentat al juliol de l’any 1995, tant al cap del Negociat de Rodalies, com a Melchor García,arquitecte tècnic encarregat dels proyectes d’accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques de R.E.N.F.E.El retard en la finalització del segon dels projectes ha estat degut a la complexitat d’aquest, així com a la necessitat d’elaborar un plànol per il·lustrar-lo.

Article anterior: Punt i seguit: Contacte amb l’Escola de Biblioteconomia de BarcelonaArticle següent: Punt i seguit: Ascensors adaptats?

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons