Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Punt i seguit

A propósit de les noves cabines telefòniques

Fa mesos que la telefònica està canviant les tradicionals cabines urbanes -les de recinte tancat- per unes altres d’obertes, que es fixen al paviment mitjançant un suport relativament estret i esmorteeixen la remor de l’entorn gràcies a dues parets laterals que, pel fet de no prolongar-se fins a terra, fan que la meitat superior de la cabina sobresurti força més que la inferior.

La Comissió d’Accessibilitat per a Disminuïts Visuals de l’institut Municipal de Disminuïts de l’Ajuntament de Barcelona (de la qual us hem parlat abans) (*), no va aconseguir que la Compania Telefònica accedís a retirar aquesta MENA de mobiliari urbà i va rebre per resposta l’al•legat que “no podien entendre per què a Barcelona es muntava un enrenou tan considerable per unes cabines que havien estat ben acceptades a la resta de l’Estat”. Davant d’aquesta resposta i havent conegut l’existència d’un “Decret de Supressió de Barreres arquitectòniques” de la Generalitat de Catalunya, els membres de l’ACIC vam decidir d’intervenir directament en el cas, davant els representants de la Telefònica a Catalunya.

D’altra banda, la implantació creixent dels telèfons públics que operen el cobrament de les trucades a través de targes (en comptes de les tradicionals monedes), comporta, per a les persones amb discapacitats visuals greus, la impossibilitat d’ajustar la durada de les converses telefòniques a les disponibilitats econòmiques de la tarja que fan servir en un moment concret, ja que aquesta MENA d’informació arriba a l’interessat exclusivament per via òptica. Sabem que aquest no és un tema fácil de resoldre, però també és cert que els cecs i deficients visuals som uns grands usuaris del telèfon i,per tant, uns grands contribuents al progrés econòmic de la Companyia en qüestió.

Per tot això, una representant de la Comissió d’Accessibilitat, Supresió de Barreres Arqitectòniques i Transport Públic i una altra de la d’Accés a la Informació de la Nostra Associació, es van entrevistar amb el responsable de la instal•lació de telèfons públics a Barcelona, per fer constar d’una manera directa i raonada els motius que provoquen el rebuig de les noves cabines i l’interès de la investigació sobre noves formes d’aportar la informació.

La impressió que vam treure va ser positiva: vam poder explicar-nos amb detall, per tal d’aconseguir que es fessin càrrec del perill que comporta, no només les noves cabines, sino molt especialment les obres mal senyalitzades; li vam fer arribar una còpia del Decret de Supressió de Barreres Arquitectòniques, i ens va prometre:

 • Donar ordre immediata de senyalitzar correcta i suficientment les obres dutes a terme per operaris de la Companyia Telefònica, que afectin la via pública.
 • Aturar la substitució immotivada (no deguda a avaria) de cabines antigues.
 • Defensar les nostres demandes dintre de la Companyia, a nivell estatal (emparant-se especialment en l’esmentat Decret).
 • A més llarg Termini, plantejar la investigació de noves formes d’aportar la informació sobre la disponibilitat econòmica de les targes.

Caldrà, potser, que cada usuari pari esment al seu entorn, per tal d’esbrinar la consecució d’aquests bons propòsits. Ens agradaria, a més, que ens féssiu arribar les deduccions a què aneu arribant a partir de la vostra observació.
Ánims!

(*) Vegeu l’article “Informe de la Comissió d’Accessibilitat, Supressió de Barreres Arquitectòniques i Transport Públic”.


ACIC i la revisió del “Diccionari General de la Llengua Catalana”

A través dels companys que cursen estudis
A la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, vam saber que l’Institut d’Estudis Catalans (entitat responsable de la normativització del català) preparava una nova edició, revisada i ampliada, del “Diccionari General de la Llengua Catalana” que, elaborat per Pompeu Fabra i editat el 1932 pel mateix IEC,constitueix l’únic diccionari català-català oficialment homologat.

Com que teníem coneixement de la comercialització a Catalunya, fa un cert temps, d’un diccionari (concretament el de la “Gran Enciclopèdia Catalana” ) en suport informàtic -si bé no manejable per als deficients visuals, perquè corre sobre entorn “Windows”- i com que els materials informàtics estan esdevenint per a nosaltres una de les millors solucions al problema de l’accés a la informació, la Comissió d’Accés a la Informació de la Nostra associació va decidir explorar les possibilitats d’aconseguir l’edició, en suport informàtic i sobre entorn no visual, d’aquesta eina tan valuosa per a tots aquells que migrem, no només per la integració social dels disminuïts, sinó també per la normalització lingüística.

Després d’informar-nos sobre la viabilitat tècnica del projecte i sabent que l’únic motiu d’elecció de l’entorn “Windows” en aquests cassos rau en l’atractiu visual, vam adreçar una carta al Director de la Secció Filològica de l’IEC, Sr. Antoni Mª Badia i Margarit, tot suggerint-li la possibilitat de materialitzar les nostres pretensions. Immediatament, vam rebre resposta: Se’ns comunicava que, si bé el temps i el presupost no permeten dur-les a la pràctica en la primera edició de l’obra -que deu estar a punt de surtir a la venda-, tots els membres de la Secció Filològica de l’IEC n’han fet una valoració positiva i es comprometen a estudiar el tema per a posteriors edicions.

Seguirem insistint-hi i tractarem que el compromís no es quedi en paraules.

Article anterior: Descabdellant la troca: La tasca de la Comissió d’Integració Laboral a l’entorn del “Decret 238/87”Article següent: Club del racó: Xerrada amb Joan sorroca, Director del museu d’art de Girona

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons