Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Eva Monrós, reconeguda lingüista i sòcia de l’ACIC

Biografia de l’eva Monrós extreta del web del Departament de Lingüística General de la Universitat de Barcelona

L’Eva Monrós va ser una persona excepcional en molts sentits, i va deixar una petjada profunda en tots aquells que la van conèixer. Va desafiar l’estadística en néixer amb dues malalties degeneratives rares. Va desafiar durant tota la vida la malaltia i el dolor, i hi va conviure sense amargor, sense deixar-se vèncer, per molt difícils que es posessin les coses. Va haver de sotmetre’s a un munt d’intervencions quirúrgiques i de tractaments; es va quedar cega als 17 anys. Res no va aturar les seves ganes de viure, d’aprofitar tot el que la vida li oferia i d’encomanar la seva felicitat tranquil·la. Res no va aturar tampoc les seves ganes d’aprendre. Es va llicenciar en Filologia Catalana i en Lingüística a la UB, i va deixar inacabada una tesi sobre l’ergativitat en les llengües amazòniques, en què combinava la gramàtica generativa i la tipologia lingüística. Bona part de la seva activitat investigadora es va centrar en l’estudi de la diversitat lingüística i les llengües d’immigració. Durant sis anys va treballar com a tècnica de recerca al Departament de Lingüística General de la UB. Va ser membre actiu del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades, des d’on va participar en nombrosos projectes de recerca i divulgació: cursos, publicacions, congressos, exposicions, xerrades. La intel·ligència i l’entusiasme la van empènyer sempre en la seva fructífera trajectòria com a lingüista.

L’Eva i l’ACIC

L’Eva Monrós va ser una dona compromesa en diversos àmbits i
sòcia de l’ACIC que malauradament enyorem ja que ens va deixar l’any passat. Per aquest motiu volem donar a conèixer el seu compromís en la defensa de les llengües amenaçades i minoritzades, en la lluita pels drets de les
persones cegues, així com en fer cada dia una mica més real la necessària
llibertat personal i nacional. Al mateix temps, volem recordar el seu obtimisme i la seva manera de viure el dia a dia, malgrat les diverses dificultats que va haver d’enfrontar.
L’Eva Monrós Es va fer sòcia de l’ACIC ja en la primera etapa de l’entitat gairebé des dels seus inicis i des d’aleshores va mantenir una
presència activa en els nostres debats interns i va fer possible que
els nostres textos -la nostra revista, els textos dels documentals,
els nostres documents públics, la nostra web- tinguessin la correcció
necessària.

L’ACIC va organitzar, al juny i desembre de 2016, alguns actes d’d’homenatge als quals es va parlar de la relació de l’Eva amb l’associació i es van llegir una selecció de textos del blog que escrivia convertits en el seu llibre pòstum titulat "Anecdotari d’un vianant no qualsevol". Les lectures es van anar entrellaçant amb algunes de les cançons de què parla, interpretades pel Grup d’havaneres "Aigua Dolça".

Llibre i blog "Anecdotari d’un vianant no qualsevol"

Aquest Anecdotari aplega els textos que Eva Monrós va escriure al seu blog durant tres anys. Són breus reflexions, pinzellades poètiques, imatges i sensacions sempre exquisides, ben escrites, profundes i suggeridores. La iniciativa de publicar-los que van tenir els seus companys del GELA vol contribuir a mantenir viva la memòria d’una persona tan especial.

El llibre es va publicar gràcies a la iniciativa del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i les aportacions d’entitats com la nostra i de persones a títol individual a partir d’una campanya al web Verkami.

El GELA en va fer també una versió sonora que es pot descarregar a la seva pàgina i també podem contar amb la versió en braille del llibre que ha editat l’ONCE.

Dades concretes del llibreANECDOTARI D’UN VIANANT NO QUALSEVOL
Autor: MONRÓS, EVA
Editorial: VIENA
EAN: 9788483308417

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons