Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

Un repàs a les nostres aportacions sobre cultura accessible

Primera etapa (1992-2000)

Durant els primers anys, entre 1992 i el 2000, vam centrar la nostra activitat en el coneixement i la difusió de les experiències d’accessibilitat cultural que hi havia a Catalunya, totes elles molt interessants però massa aïllades i puntuals: les adaptacions del Museu d’Art de Girona, les nou maquetes monumentals d’edificis emblemàtics ubicades en el propi monument, l’inici de les sessions amb audiodescripció al TNC, etc.

Alhora ens vam centrar en l’elaboració de propostes per avançar en l’accessibilitat cultural, que vam presentar en diverses ocasions a responsables del Departament de Cultura i d’equipaments culturals com el Museu d’Història de Catalunya, el MNAC, l’Institut d’Estudis Catalans, la Biblioteca de Catalunya i la xarxa de biblioteques universitàries, entre d’altres. Aquesta activitat dels primers anys la podeu retrobar en els primers números de la nostra revista El Setè Punt.

• El Setè Punt, número 1, IEC
• El Setè Punt, número 1, biblioteques

Un document de propostes arran del Fòrum de les Cultures 2004Davant l’anunci de la realització del Fòrum de les Cultures Barcelona 2004, l’any 2000 vam elaborar la primera versió del Document Per una cultura a l’abast de tothom», en el qual expressàvem la necessitat d’endegar una política seriosa de promoció de l’accessibilitat cultural a Catalunya, i presentàvem un seguit de recursos i estratègies en diversos àmbits: patrimoni arquitectònic, històric i natural; museus i exposicions; teatre, òpera, cinema i televisió; fires, festes populars i actes esportiusd; biblioteques i accés general a la informació. L’any 2007, després de l’impacte que el Fòrum va representar en relació amb algunes experiències exitoses de promoció de l’accessibilitat cultural, i en un moment en què es començaven a dur a terme altres experiències —exposicions temporals de La Pedrera, audiodescripció al Teatre Lliure i al Festival Grec, implementació de lectors de pantalla en algunes biblioteques de la xarxa de la Diputació, etc.—, vam valorar la necessitat d’actualitzar el nostre Document Per una cultura a l’abast de tothomi de realitzar un documental que ens servís com a eina de divulgació i sensibilització.

Del 2007 fins avui


Des de l’any 2007 hem continuat treballant perquè cada dia la cultura en totes les seves dimensions estigui també a l’abast de les persones cegues. Hem mantingut contactes i col•laboracions de manera puntual amb equipaments com el CCCB, el Centre d’Art Santa Mònica, etc., i d’una manera més estable, amb diverses administracions i equipaments culturals: amb l’Exposició Internacional de les Roses de Sant Feliu de Llobregat, el Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès, les biblioteques de Barcelona, etc.

Així mateix, vam contactar amb el Consorci de Biblioteques de la Diputació de Barcelona al qual vem presentar una serie de Propostes per a l’accessibilitat de les biblioteques pel que fa a les persones cegues o amb baixa visió i amb el Departament de Cultura de la Generalitat. A partir de les reunions realitzades amb el Sr. *Aino i * es van iniciar contactes amb el MNAC (vegeu el document), i es van reprendre les converses amb el TNC (vegeu el document).

En el vessant legislatiu, hem treballat molt intensament perquè la nova Llei d’accessibilitat de Catalunya i el decret que la desplegui contemplin amb una mica més de concreció la necessitat de garantir el nostre accés a la cultura. En aquest sentit, hem defensat que la Llei determini que els equipaments culturals hagin d’elaborar el seu propi Pla d’accessibilitat als continguts. Aquí podeu consultar el nostre document sobre possibles models del Pla d’accessibilitat als continguts.

Cal destacar també la nostra intervenció en el marc de la comissió parlamentària que està encarregada d’elaborar la nova llei (vegeu el vídeo i el nostre document sobre les propostes a la nova llei)

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons