Associació Catalana per a la Integració del Cec

Televisió amb audiodescripció

TV3 i d’altres Canals de TV de Catalunya

TV3 va fer les primeres emissions de pel•lícules amb audiodescripció a finals dels anys vuitanta, i posteriorment, en sèries com Plats bruts, que va ser pionera; després s’hi van afegir Majoria absoluta i L’un per l’altre. S’emetien a través del sistema dual, cosa que comportava haver d’eliminar la versió original o el so estèreo del programa.

TV3 també ha estat pionera a l’hora de fer audiodescripcions de manera continuada des del 2007 gràcies a les opcions que va oferir el canvi a la TDT, que permet destinar un canal d’àudio exclusivament a l’audiodescripció.

Des de l’1 de gener del 2007 cada divendres s’emet setmanalment amb audiodescripció La gran pel•lícula.

La llista de sèries que han ofert aquest servei és llarga: Gran Nord, Misfits, Pan Am, Polseres vermelles, Secrets de Xangai, XIII, Infidels i diverses sèries infantils del Canal Super3, com Bola de drac.

Des del 2008 totes les minisèries emeses per TV3 s’han editat en DVD amb audiodescripció i estan a la venda. Per exemple: 23-F, el dia més difícil del rei, Barcelona, ciutat neutral, Ermessenda, La Mari, Les veus del Pamano, Tornarem, Serrallonga, Ull per ull, etc.

L’edició del disc Uh! Oh! No tinc por!, acompanyat per un DVD amb els millors gags de la família del Super3, videoclips i karaokes, imatges de l’última edició de la Festa dels Súpers i dels vint anys d’història del Super3 també comptava amb audiodescripció.

El 2013, el nombre total d’hores audiodescrites va ser de 957, fet que supera àmpliament les hores audiodescrites dels altres canals de l’estat.

Durant 2014 s’està emetent amb audiodescripció la sèrie d’èxit de la sobretaula La Riera, emesa des dels seus inicis, el 2009, amb aquest servei, la tercera temporada KMM i La gran pel•lícula cada divendres a la nit. La minisèrie en dos episodis Descalç sobre la terra vermella, que es va estrenar al març, també comptava amb aquest servei.

En aquest enllaç podeu consultar la programació diària de TV3, en la qual s’indica clarament si compta amb audiodescripció.

D’altra banda, TV3 també ha treballat per poder fer accessible a les persones cegues les intervencions subtitulades dels telenotícies. Una veu automàtica llegeix els textos que surten subtitulats i, d’aquesta manera, les persones cegues podem seguir de manera més completa els informatius.