Associació Catalana per a la Integració del Cec

Biblioteques accessibles

Algunes biblioteques han incorporat aparells tiflotecnològics, fons accesibles o serveis per a fer accesible la lectura, la consulta i l’ús en general d’aquests equipaments a persones cegues i amb baixa visió. Recollim informació i audiovisuals de les que, a dia d’avui, tenim constancia que compten amb adapta´cions.

També podeu llegir el nostre document de Propostes d’accessibilitat a les biblioteques per a persones amb discapacitat visual.

Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona

Alguns centres de la Xarxa de Biblioteques municipals de la provincia de Barcelona compten amb llibres en Braille, lletra gran o en audio. Podeu trobar-los a través del cercador avançat del catàleg virtual Aladí seleccionant-los al desplegable anomenat Subcatàleg.

La Xarxa de Biblioteques també ofereix el servei gratuït de descàrrega i escolta en streaming d’audiollibres en mp3, en català i castellà. Els audiollibres són llibres parlats, en la seva versió integra de l’obra original llegits en veu alta per locutors/res i narradors/res professionals en gravacions a una sola veu, sense música de fons.

El catàleg d’audiollibres està format per obres clàssiques i actuals, en català i castellà, que es troben agrupades en sis categories: autoajuda, novel·la per adults, novel·la juvenil, assaig, relats i obres clàssiques.

Alguns dels audiollibres també estan disponibles per a préstec en format CD audio.

Informació sobre l’accessibilitat de les biblioteques de la ciutat de Barcelona

Accessibilitat als arxius: L’Arxiu municipal de Terrassa

L’Arxiu Municipal de Terrassa i el seu projecte Arxius Accessibles, endegat al 2010. Es tracta d’un projecte adreçat a apropar el món dels arxius a persones cegues o amb deficiència visual mitjançant un seguit de productes adaptats a les seves necessitats d’accessibilitat.

Algunes de les mesures d’accessibilitat que hi trobareu són l’adaptació al sistema braille del Llibre de Privilegis de Terrassa (1228-1652), i la senyalització per a cecs i deficients visuals de la planta de l’Arxiu.

D’altra banda, el mateix llibre de privilegis es pot escoltar en versió audio a través del web de l’arxiu Municipal de Terrassa.

Biblioteques universitàries accesibles

Biblioteques accesibles a la universitat autónoma (UAB)

El PIUNE gestiona les cabines d’estudi ubicades a les principals biblioteques de la UAB. Les cabines són espais d’estudi individual d’ús exclusiu per als estudiants amb discapacitat visual o mobilitat reduïda. Les cabines estan equipades amb equips informàtics que disposen dels recursos tècnics adaptatius més innovadors per garantir l’accés a la informació: programaris, com programes de reconeixement de veu o d’ampliació de caràcters, i perifèrics, com ratolins i teclats adaptats.

Des del PIUNE ofereixen assessorament sobre l’ús dels equips informàtics i recursos adaptatius específics instal·lats i poden respondre a qualsevol dubte que tinguis sobre el seu funcionament.

Biblioteques digitals accessibles

Aplicacions mòbils per a descarregar i llegir llibres accessibles

 • Gestor ONCE de Llibres Digitals (GOLD): permet la descàrrega i reproducció de llibres Daisy.
 • Voice Dream Reader: Permet llegir llibres, documents PDf o Word, webs, etc. en múltiples formats i amb més de 70 veus diferents i diversos idiomes. és configurable i en aquest cas no és gratuïta.

Xerrada de l’ACIC titulada Braille i tecnologia on es comenten les possiblitats de la complementarietat de Iphones amb línies Braille, entre moltes altres coses com la presentació del nostre document amb el mateix títol.

 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons