Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

El punt de llibre

Anvers i revers del punt de llibre, amb l’alfabet braille i les sis propostes

En el marc del bicentenari del naixement de Louis Braille, l’any 2009, vam elaborar un punt de llibre amb sis propostes d’utilització del braille, que són les següents:

 1. Etiquetatge en braille de productes.
 2. Targeta sanitària en braille.
 3. El braille a la cultura: el braille a les programacions de temporada de música, teatres, exposicions i museus, etc.
 4. Cartes de restaurants en braille.
 5. El braille com a instrument de suport i informació en el transport: guies de transports en braille, mapes, etc.
 6. Reconeixement públic de la figura de Louis Braille.

En motiu del dia del llibre, el 23 d’Abril de 2009, es va remetre a institucions i parlamentaris de Catalunya, el punt de llibre, amb l’alfabet braille en l’anvers, i les sis propostes en el revers, juntament amb una carta que transcrivim a continuació.


BICENTENARI LOUIS BRAILLE, (1809-2009)

Sis punts Braille, sis objectius d’ACIC per commemorar l’any Braille.

Enguany se celebra el bicentenari del naixement de Louis Braille. Per aquesta fita, l’associació Catalana per a la integració del Cec (ACIC) està d’enhorabona. Així, doncs, el conjunt de persones, associades i col•laboradores amb la nostra entitat, volem afirmar i escampar l’obra de la persona que va introduir a les persones cegues en el món de la lectoescriptura. Aquest transcendental invent fou decisiu per a les persones amb discapacitats visuals importants en la seva vida. L’alfabet Braille permet que les persones cegues puguem accedir en igualtat de condicions, com la resta de la humanitat, a la informació i a la cultura. En aquest sentit, des de l’ ACIC creiem que l’afirmació i la difusió d’aquest alfabet no pot reduir-se dins els límits de l’escola i les institucions educatives i per aquesta raó proposem que els sis punts del Braille també siguin sis reivindicacions bàsiques per a la nostra integració. Si l’alfabet que va inventar Braille no obté carta de quotidianitat, difícilment les persones amb dificultats visuals poden obtenir plenitud de ciutadania. L’ACIC fa aquesta campanya amb responsabilitat i convicció. Sabem que la discapacitat és un assumpte de tothom i nosaltres som conscients, que sense difusió i lleis, la marginació és creixent i taxativa.

Aquestes són les sis propostes que adrecem a les institucions, als responsables polítics, als mitjans de comunicació i al conjunt de la societat catalana ara que ve la nostra més assenyalada diada de civisme i identitat.

1era, Volem els productes de consum bàsic etiquetats en Braille (aliments, medicaments,productes perillosos). Creiem que s’ha de garantir la informació sobre la identificació del producte i la seva caducitat. Cal legislació que garanteixi el nostre dret a la informació per afavorir la nostra autonomia.

2on, Volem la Targeta sanitària, plenament identificable amb el nostre tacte, quan som usuaris de mútues, ambulatoris i hospitals. Els nostres papers més imprescindibles no poden ser una barrera entre nosaltres i l’administració sanitària.

3era, Demanem programes en Braille de les Programacions de temporada de música, teatre, exposicions i museus del país. Si no es fa servir l’alfabet Braille es discrimina les persones cegues i, per tant, es fa un flac favor a la cultura que tant costa promocionar.

4rta, Desitgem que els establiments de restauració no se n’oblidin de les seves cartes en el nostre alfabet. Un menú en Braille li recorda a una persona invident que la seva autonomia és més forta.5ena, Desitgem que la nostra mobilitat tingui el suport de les guies de transport públic en Braille, així com l’accés a mapes i plafons en relleu perquè això ens permet guanyar en seguretat. Almenys, cada cop que hi hagi una reimpressió d’aquests textos, cal que no se n’oblidin tan gratuïtament del nostre col•lectiu. La informació oral és important i decisiva, sempre resol moments i situacions inesperades. Però la informació escrita ens proporciona un coneixement més precís.

6ena, Demanem que les nostres autoritats vetllin per la memòria del qui ha estat capaç de reincorporar-nos a la societat en plenitud de drets i deures. L’ACIC convida que les nostres institucions posin el nom de Louis Braille a edificis o vies públiques per tal de recordar-lo ja que amb el seu invent, va promoure la igualtat i l’accés del nostre col·lectiu a l’ús de la llibertat.

Des d’aquesta perspectiva, la nostra entitat reparteix un punt de llibre amb una clara vocació d’aprofundir en una societat més responsable i lliure. Aquests dos matisos en la vida de tot el món multipliquen la convivència i la urbanitat. Louis Braille també forma part del nostre patrimoni tan social com cultural a pesar que la seva figura és encara massa poc coneguda i reconeguda. Per això, volem aprofitar aquest any Braille per reivindicar l’inventor d’aquest alfabet com a figura que va fer una gran aportació, totalment vigent avui, a la promoció cultural de les persones cegues i, per tant, a la cultura universal.

Esperem que els responsables polítics es facin ressò de les sis reivindicacions concretes que ara fem públiques i que els mitjans de comunicació contribueixin a difondre els nostres sis objectius que s’emmarquen dins l’any Braille, tal i com han fet en altres moments amb les diverses reivindicacions que hem endegat des de l’ACIC durant els nostres disset anys d’existència.

Barcelona, 14 d’abril de 2009

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons