Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

L’ACIC condemnada a pagar 4000 euros per defensar el dret a l’accessibilitat web, essencial per a les persones amb discapacitat visual

15/08/2019

El web de RENFE discrimina als viatgers cecs amb l’aval dels tribunals

El Tribunal Suprem i la Audiència Nacional deixen impune la vulneració de drets fonamentals de les persones cegues i sentencien a favor de RENFE

les persones amb discapacitat visual naveguem contínuament per internet i aquesta possibilitat ens ha obert portes inimaginables fa 27 anys, quan es va crear la nostra entitat, l’ACIC (Associació catalana per a la Integració del cec).

La integració laboral ha millorat molt gràcies a aquest fet i també l’accés a la compra on-line, a la informació cultural, de transport, etc. Aquesta pot estar al nostre abast sempre que els webs acompleixin els requeriments tècnics de les Pautes d’Accessibilitat Web 2.1 del consorci Internacional W3C. SI no s’acompleixen els requeriments de disseny i programació, les persones amb discapacitat trobarem barreres importants alhora d’accedir-hi i per tant estem discriminades en el nostre accés a la informació.

La legislació europea, espanyola i catalana obliga als webs de l’administració pública i als de serveis bàsics com la llum, el gas, la banca, el transport, etc. a oferir webs accessibles per a tothom creats a partir d’aquests criteris tècnics.

En aquest grup entra el web de RENFE que no acomplia els requeriments d’accessibilitat al 2013 i encara avui segueix tenint barreres per a les persones amb discapacitat si bé ha millorat gràcies a la intensa pressió i denúncies de la nostra associació.

Denúncia a RENFE: Història de la reivindicació

Reunions, cartes i denúncia en via administrativa

Després de molts anys pressionant al Ministeri de Foment i a RENFE perquè aquesta entitat garanteixi a les persones cegues la plena accessibilitat d’un servei que per a nosaltres és de vital importància per moure’ns de manera autònoma, la decisió de RENFE de seguir mantenint una web clarament inaccessible va obligar a l’ACIC a denunciar aquesta entitat per la via administrativa i posteriorment judicial.

L’ACIC va denunciar a RENFE el 2013 davant del Ministeri de Sanitat, per incomplir la legislació nacional i internacional sobre accessibilitat web, i discriminar amb això al col·lectiu de persones amb discapacitat visual que no podíem buscar informació de preus o horaris, ni comprar bitllets de forma autònoma per internet.

Tot i que el Ministeri de Sanitat va aportar tres informes tècnics oficials que constataven els incompliments de RENFE, en resolució de 30 de Juliol de 2015 la Secretaria d’Estat de Sanitat, va exculpar Renfe, i va arxivar l’expedient considerant que no hi havia infracció perquè tenia bona voluntat.

Demanda davant l’Audiència Nacional


Al Setembre de 2015, l’ACIC, Va recórrer la decisió administrativa davant l’Audiència Nacional, va demandar a Renfe i al Ministeri de Sanitat, i va aportar a l’expedient judicial un altre informe tècnic que corroborava la situació d’inaccessibilitat del web.

No obstant això, els magistrats de la Secció quarta de la Sala del Contenciós-Administratiu de l’Audiència Nacional, van decidir absoldre RENFE, i confirmar la decisió del Ministeri perquè van considerar que no incomplia la llei amb la suficient intensitat per ser sancionada, encara que la Sentència no fonamenta la seva decisió en cap de les proves tècniques aportades amb la demanda.

Demanda i posicionament del Tribunal Suprem


Finalment, i amb la idea d’arribar al Tribunal Constitucional per manca de garantia de drets fonamentals, l’ACIC Va interposar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, que és el pas previ. Si el Suprem considera que el cas és d’interès es pot arribar al Constitucional.

El 24 de Gener de 2019, la Secció d’Admissió de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem, va decidir no admetre el recurs per falta d’interès cassacional, i condemnar-nos a pagar 4000 euros, (2000 a Renfe, i 2000 a l’Estat respectivament) en concepte de costes.
Fonamenten aquesta decisió en dos arguments que considerem molt poc sòlids:

 1. Que el recurs es refereix a una situació que no té un "caràcter de generalitat suficient que justifiqui un pronunciament del Tribunal Suprem". Resulta obvi per a qualsevol persona, menys per als membres del Suprem, que una situació en què tot un col·lectiu, el de persones cegues de l’Estat Espanyol, no pot comprar bitllets per internet perquè l’empresa no fa la seva web accessible, és una situació que gaudeix de la Generalitat suficient perquè el Suprem es pronunciï.
 2. Segons l’Alt Tribunal, no hem justificat suficientment que no hi hagi jurisprudència sobre la matèria i no obstant això, el mateix Tribunal no és capaç de citar cap Sentència sobre aquesta qüestió. Nosaltres afirmem que no n’hi ha i per aquest motiu volíem aconseguir la primera sentència sobre la matèria.


Des de l’ACIC creiem que la sentència és una decisió de Salvar a la RENFE a qualsevol preu. I alhora, és una burla, una falta de respecte a tots els usuaris amb discapacitat que en els últims anys han intentat utilitzar la pàgina de RENFE. D’altres companyies privades com Vueling, Iberia o el Banc BBVA han estat sancionades en via administrativa per manca d’accessibilitat web però no hi ha cap sanció a un web públic ni cap sentència judicial en aquest sentit.

Manifest, Campanya de recollida de fons i properes mobilitzacions

L’ACIC ha posat en marxa una campanya de recollida d’aportacions econòmiques individuals i col·lectives per recuperar l’import de les costes que ha hagut de pagar per defensar els drets del col·lectiu i properament organitzarà mobilitzacions arreu d’Espanya amb el suport d’altres entitats i demana tota la difusió i participació possibles.

Al manifest complet amb el posicionament de l’entitat i a la informació de les vies per col·laborar s’hi pot accedir a través de la pàgina d’inici del web www.webacic.cat o des del següent enllaç: Manifest complet i més informació

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons