Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

L’ACIC reprèn la mobilització davant la falta de regulació d’un procediment de vot secret a les eleccions municipals

21/05/2015

El Govern espanyol segueix sense regular el vot accessible en les eleccions municipals. Les raons que fins ara ens han donat no són més que excuses que no reflecteixen sinó la manca de voluntat política.

Segons ha afirmat el Ministeri de l’Interior als mitjans de comunicació, fins i tot en respostes a preguntes parlamentàries, la complexitat rau en el fet que hi ha uns 8192 municipis, centenars de models de paperetes diferents, a més de municipis on es vota amb llista oberta -els que tenen menys de 200 habitants-, on es vota assenyalant candidats i això impedeix tècnicament elaborar a temps la documentació braille.

Com és sabut el procediment de vot accessible és a sol·licitud, i fins ara el nombre de sol·licituds ronda les 2000.
L’ACIC ha presentat al Ministeri de l’Interior i a la Direcció General de Polítiques de Suport a la Discapacitat un informe d’una empresa que afirma poder elaborar 900 etiquetes braille a l’hora. Amb aquestes xifres de producció de braille, segurament millorables en una gran impremta, es posa de manifest que la qüestió no és una impossibilitat tècnica, sinó manca de voluntat política. El problema no és tècnic. Cal tenir en compte que es disposa de 27 dies per a elaborar, muntar i distribuir la documentació necessària, temps suficient per portar a terme aquestes tasques.

De fet, en reunió mantinguda amb la Direcció General de Polítiques de Suport a la Discapacitat el passat 7 de maig, i a la vista d’aquest informe, ens van reconèixer que no es tractava d’impossibilitat tècnica, sinó que hi havia altres problemes de coordinació administrativa, sense saber especificar quins. En definitiva hi ha falta voluntat política.
Gairebé set anys després de la primera ocasió en la que les persones cegues vam poder votar en secret, la qüestió segueix sense solucionar-se per a les eleccions municipals.

L’ACIC reprèn la reivindicació i us convidem a sumar-vos a les accions que portarem a terme:

1r. Fer protestes a la mesa electoral: Cada votant amb discapacitat visual que vulgui sumar-se, ha de demanar al President de la seva mesa electoral,
que faci constar a l’acta d’incidències, que protesta perquè el seu vot no ha estat secret, i perquè no hi ha un procediment de vot accessible a les municipals.
Aquestes protestes arriben a la Junta Electoral Central i això visibilitza la reivindicació.

2n. El 24 de maig a les 11: 30h, us convidem
a participar en una concentració davant del col·legi electoral Espai de Gent
Gran al Carrer Rosselló 78 de Barcelona.
Formarem una cadena humana davant d’una urna tancada amb un cadenat. Desplegarem l’urna i un cartell gran i visible amb la
reivindicació. Dos membres d’ACIC faran la seva protesta a l’acta d’incidències de la seva mesa electoral, un representant de l’ACIC. farà declaracions i explicarà l’estat de la qüestió als mitjans de comunicació que hi hagi, i es llegirà un manifest signat per diverses entitats. Procurarem que ens acompanyin també representants dels grups polítics municipals perquè mostrin el seu suport i compromís públic amb la reivindicació.

3r. Paral·lelament aquesta setmana registrarem reclamacions davant les juntes electorals de zona, per reobrir la via jurídica cap al Tribunal Constitucional, i arribat el cas denunciara Espanya davant
els Tribunals Internacionals de Drets Humans per incomplir l’article 29 de la Convenció de l’ONU sobre Drets de les persones amb discapacitat.

Com es presenten les reclamacions?

Consulta davant la Junta Electoral de zona que per domicili ens correspon

Es tracta de presentar una reclamació administrativa per escrit davant la Junta electoral de zona que correspon al nostre municipi.


La llei electoral anomena a aquestes reclamacions "consultes).

Per a això:

 1. Truqueu al vostre Ajuntament i pregunteu l’adreça postal de la Junta Electoral de zona que us correspon.
 2. Descarregueu el document Formulari recurs Junta Electoral de Zona.
 3. Ompliu el formulari amb les dades personals que falten allà on trobeu asterisc.
 4. Imprimiu dues còpies i signeu-les.
 5. La presentació ha de ser abans de la jornada electoral. Es pot fer:
  • - En persona davant la Junta Electoral de Zona o
  • - Mitjançant correu administratiu cursat des d’una oficina de correus.
 6. En els dos casos, ens han de segellar l’entrada en ambdues còpies del formulari, i ens n’hem de quedar una, com a prova de la presentació. L’Administració electoral ha de respondre per escrit.

Queixa a la mesa electoral el dia de les eleccions

El dia de les eleccions, en el moment de dipositar el nostre vot, he de demanar al president de la mesa on ens toca votar, que, davant nostre i en aquest precís moment, faci constar a l’acta d’incidències nostra queixa per no poder votar de forma secreta en les eleccions municipals.


El text ens ha d’identificar.
Pot ser un text com aquest:

"El votant (nom i cognoms) amb DNI ..., invident, fa constar la seva queixa per ser discriminat en no poder exercir el seu vot de forma secreta i autònoma en les eleccions municipals ".
Hem de demanar que ens donin una còpia del text recollit a l’acta per assegurar-nos que tot està correcte.

La queixa no obliga a l’Administració a respondre’ns, però queda reflectida en les incidències de la Jornada i arriba a les Juntes Electorals.

Per qualsevol aclariment o consulta ens podeu contactar a acic@webacic.cat
acic@webacic.cat

Compartir

 • Compartir a Facebook
 • Compartir a Twitter
 • Compartir a Delicious
 • Compartir a Meneame
 • Enviar per e-mail
 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons