Associació Catalana per a la Integració del Cec

Sou aquí:

El Tribunal Suprem i la Audiència Nacional deixen impune la vulneració de drets fonamentals de les persones cegues i sentencien a favor de RENFE

Versión en castellano

Al final del text del manifest trobareu les maneres de col·laborar.

El Tribunal Suprem i l’Audiència Nacional deixen impune la vulneració de drets fonamentals de les persones cegues i sentencien a favor de RENFE

Amb data 24 de gener de 2019, la sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem ha donat la raó a RENFE i condemna a l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) a pagar 4000 euros en concepte de costtes.

Després de molts anys pressionant al Ministeri de Foment i a la pròpia RENFE perquè aquesta entitat garanteixi a les persones cegues la plena accessibilitat d’un servei que per a nosaltres és de vital importància per poder moure’ns de manera autònoma, la decisió de RENFE de seguir mantenint una web clarament inaccessible va obligar a l’ACIC a denunciar aquesta entitat per la via administrativa i posteriorment judicial.

L’ACIC va denunciar a RENFE el 2013 davant del Ministeri de Sanitat, per incomplir la legislació nacional i internacional sobre accessibilitat web, i discriminar amb això al col·lectiu de persones amb discapacitat visual que no podíem buscar informació de preus o horaris, ni comprar bitllets de forma autònoma per internet. Tot i que el Ministeri de Sanitat va aportar tres informes tècnics oficials que constataven els incompliments de RENFE, en resolució de 30 de Juliol de 2015 la Secretaria d’Estat de Sanitat, va exculpar Renfe, i va arxivar l’expedient considerant que no hi havia infracció perquè Renfe tenia bona voluntat.

Davant d’aquesta situació, el 22 de Setembre de 2015, l’ACIC., Va recórrer aquesta decisió davant l’Audiència Nacional, va demandar a Renfe i al Ministeri de Sanitat, i va aportar a l’expedient judicial un altre informe tècnic que corroborava la situació d’inaccessibilitat del portal de Renfe.

No obstant això, els magistrats de la Secció quarta de la Sala del Contenciós-Administratiu de l’Audiència Nacional, van decidir absoldre RENFE, i confirmar la decisió del Ministeri perquè els il·lustríssims magistrats van considerar que no va incomplir la llei amb la suficient intensitat per ser sancionada, encara que la Sentència no fonamenta la seva decisió en cap de les proves aportades amb la demanda.

Finalment, l’ACIC. Va interposar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem. Doncs bé, en data 24 de Gener de 2019, els Excel·lentíssims senyors magistrats de la Secció d’Admissió de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem,
van decidir no admetre el recurs per falta d’interès cassacional, i condemnar-la a pagar 4000 euros, (2000 a Renfe, i 2000 a l’Estat respectivament) en concepte de costes.

Fonamenten aquesta decisió en dos arguments que considerem molt poc sòlids:
Primer, que el recurs es refereix a una situació que no té un "caràcter de generalitat suficient que justifiqui un pronunciament del Tribunal Suprem". Resulta obvi per a qualsevol persona, menys per als membres del Suprem, que una situació en què tot un col·lectiu, el de persones cegues de l’Estat Espanyol, no pot comprar bitllets per internet perquè l’empresa no fa la seva web accessible, és una situació que gaudeix de la Generalitat suficient perquè el Suprem es pronunciï.
I segon, segons l’Alt Tribunal, no hem justificat suficientment que no hi hagi jurisprudència sobre la matèria i no obstant això, el mateix Tribunal no és capaç de citar cap Sentència sobre aquesta qüestió.
En definitiva, la sentència és una decisió de Salvar a la RENFE a qualsevol preu. I alhora, és una burla, una falta de respecte a tots els usuaris que en els últims anys han intentat utilitzar la pàgina de RENFE.
D’aquesta manera el Tribunal Suprem i l’Audiència Nacional decideixen defensar els interessos dels poders fàctics -en una nova demostració evident de la vigència de les portes giratòries en els diversos organismes de l’Estat- i legitimar la vulneració de lleis. Amb tot això, queda palès que els jutges del Tribunal Suprem i l’Audiència Nacional consideren que les persones cegues de l’Estat espanyol no som mereixedores de gaudir del dret a la informació i a l’autonomia personal i que els nostres problemes no són rellevants i no mereixen ser abordats .

Davant d’aquesta discriminació evident i impròpia d’un Estat que suposadament està compromès amb la defensa de la igualtat d’oportunitats i de l’accessibilitat universal com a drets fonamentals, les entitats sota signants demanem:

 1. A l’Administració Pública, que d’ara endavant, sancioni els incompliments en matèria d’accessibilitat web de les empreses públiques, de la mateixa manera que ho ha fet ja amb companyies privades com Vueling.
 2. A la Direcció de RENFE, en compliment de la transparència informativa, que faci públic a quines finalitats ha destinat els diners que l’ACIC ha hagut de pagar. Esperem que aquests diners, pagats per una entitat de base, es destinin a qüestions com ara la formació dels tècnics que dissenyaran la futura pàgina web de RENFE, quan es resolgui la seva licitació.
 3. Al Consell General del Poder Judicial, que incoï expedient als Magistrats del Suprem i de l’Audiència Nacional que han adoptat aquestes decisions, acordant apartar-los de decidir o intervenir en qualsevol causa relacionada amb temes sobre la discapacitat. Els magistrats intervinents han demostrat un desconeixement incomprensible del marc legislatiu vigent en matèria d’accessibilitat web, i han manifestat una sensibilitat obertament contrària a l’esperit de foment de la inclusió. La nostra entitat s’ofereix a fer unes sessions de formació a aquests magistrats, totalment gratuïtes- perquè coneguin la legislació en aquest camp i perquè entenguin els problemes que patim en la nostra vida quotidiana en aquesta matèria i com d’important és per a nosaltres poder gaudir d’uns serveis bàsics que siguin realment accessibles i ens permetin ser realment ciutadans i ciutadanes de ple dret.
 4. I a les entitats i a la ciutadania en general els demanem el suport econòmic per poder recuperar els 4000 euros que hem hagut d’abonar i així poder continuar
 5. Organitzant activitats en defensa dels drets de les persones cegues, i els animem també a participar en les mobilitzacions de denúncia que oportunament convocarem.

Nosaltres seguirem defensant uns transports públics veritablement per a tothom perquè creiem que l’accessibilitat universal és una necessitat bàsica de qualsevol societat inclusiva i que valora la seva diversitat.

Entitats que signen el manifest

 • ACIC - Associació Catalana per a la Integració del Cec
 • APSOCECAT - ASSOCIACIÓ catalana pro persones amb sordceguesa
 • Assemblea per la Diversitat
 • ASENDI Nou Barris
 • Associació +ACCES - Associació Cultural i Social per la Supressió de Barreres
 • Associació Discapacitat Visual Catalunya B1B2B3
 • Associació d’Usuaris de Gossos Pigall de Catalunya
 • Associació Punt de vista
 • Associació Sumem
 • Asociación Acción Visión España
 • Asociación Española de Aniridia
 • Asociación de Usuarios de Perros Guía de Canarias
 • Asociación Es Retina Asturias
 • Asociación No Sin Mi Perro Guía
 • Asociación de afectados por la retinosis pigmentaria de Gipuzkoa BEGISARE
 • Asociación Retina Bizkaia Begisare
 • ASPREH - Asociación Profesionales de Rehabilitación España
 • Asociación PUEDO ONCE
 • Aukera Barriak - Asociación vizcaina de personas con diversidad funcional visual para el desarrollo de una sociedad inclusiva y diversa
 • Begiris Elkartea - Asociación Guipuzcoana para Promover la Inclusión de las Personas Ciegas o con Baja Visión
 • Fundación Prevent

  Multicapacitats Girona

 • NVDA.es, comunidad Hispanohablante de usuarios del lector de pantalla NVDA
 • Plataforma Carrers per a tothom
 • PDDF - Plataforma Democrática de la Diversidad Funcional de Madrid
 • Plataforma por la Accesibilidad
 • Suc de Poma - Comunidad de ciegos y deficientes visuales orientada a la accesibilidad en dispositivos Apple y a la tecnología y la información
 • UTLAI - Usuarios de Tiflotecnología para el Libre Acceso a la Información

Empreses que donen suport a la causa

 • Braibook SL.
 • Metrociego

Com signar el manifest?

si sou una entitat i voleu donar suport al manifest i a les properes mobilitzacions que organitzarem per tota Espanya poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del correu acic@webacic.cat

Com col·laborar econòmicament?

Si voleu col·laborar fent qualsevol aportació, per petita que sigui, ho podeu fer a través del següent botó.


Si teniu usuari us el demanarà i podreu pagar amb el mètode que tingueu seleccionat, i si no, podreu pagar amb targeta de crèdit. En cas que vulgueu fer una transferència o aportació de qualsevol altra manera perque usés complicat fer-ho de les que us proposem, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del correu acic@webacic.cat.

Moltíssimes gràcies per la vostra col·laboració.

 • XHTML 1.0 Strict vàlid
 • CSS Vàlid
 • RSS vàlid
 • nivell doble-A de conformitat, pautes d’accessibilitat als continguts web 2.0 del      W3C WAI

Creative Commons License Obra de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec subjecta a una llicència de Creative Commons